{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Makedonija: Protesti na ulicama treću noć zaredom

A
27.12.2012. u 21:57
6
3
Makedonija: Protesti na ulicama treću noć zaredom
6
Treću noć zaredom glavne ulice makedonskih gradova su blokirane protestnom šetnjom pristalica opozicionih partija, a šetnji ulicama Skoplja priključili su se i lideri opozicije, kao i brojni umjetnici, intelektualci, ugledni novinari i drugi, javio je dopisnik agencije Anadolija.
Foto: Agencija Anadolija
Foto: Agencija Anadolija

Glavna figura i večerašnje protestne šetnje u Skoplju bio je lider opozicije Branko Crvenkovski, ali najglasniji su bili umjetnici i novinari.

Pisac Vlatko Galevski je javno pozvao sve rukovodioce kulturnih institucija da prestanu podržavati aktuelnu političku vlast u Makedoniji.

"Ako ova vlast opstane ubrzo će doći dan kada će teatre puniti ljudi sa sela koji misle da je Sheakspirea fudbaler", poručio je Galevski.

Tražeći nezavisnost univerziteta u Makedoniji, univerzitetski profesor Mimoza Ristova je kazala da narod želi da pravda stigne vladajuču sukturu koja je korumpirana, bavi kriminalom i bezakonjem.

Protesti su održani i u drugim gradovima Makedonije, a opozicija najavljuje njihov nastavak i sutra.

Foto: Agencija Anadolija
Foto: Agencija Anadolija

Politička kriza u Makedoniji izbila je u ponedjeljak kada je parlament usvajao budžet za narednu godinu, a obezbjeđenju zgrade parlamenta je naređeno da na silu iz zgrade evakuira novinare i opozicione poslanika koji su pokušali da spriječe usvajanje tog dokumenta. Parlament je danas nastavio sa radom bez učešća opozicije koja je ispred parlamenta proglasila"narodni parlament".

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: