|

Makedonija: Protesti na ulicama treću noć zaredom

Makedonija: Protesti na ulicama treću noć zaredom
6
A
Anadolija
27.12.2012. u 21:57
3
komentara
6

dijeljenja
Treću noć zaredom glavne ulice makedonskih gradova su blokirane protestnom šetnjom pristalica opozicionih partija, a šetnji ulicama Skoplja priključili su se i lideri opozicije, kao i brojni umjetnici, intelektualci, ugledni novinari i drugi, javio je dopisnik agencije Anadolija.
Foto: Agencija Anadolija Foto: Agencija Anadolija

Glavna figura i večerašnje protestne šetnje u Skoplju bio je lider opozicije Branko Crvenkovski, ali najglasniji su bili umjetnici i novinari.

Pisac Vlatko Galevski je javno pozvao sve rukovodioce kulturnih institucija da prestanu podržavati aktuelnu političku vlast u Makedoniji.

"Ako ova vlast opstane ubrzo će doći dan kada će teatre puniti ljudi sa sela koji misle da je Sheakspirea fudbaler", poručio je Galevski.

Tražeći nezavisnost univerziteta u Makedoniji, univerzitetski profesor Mimoza Ristova je kazala da narod želi da pravda stigne vladajuču sukturu koja je korumpirana, bavi kriminalom i bezakonjem.

Protesti su održani i u drugim gradovima Makedonije, a opozicija najavljuje njihov nastavak i sutra.

Foto: Agencija Anadolija Foto: Agencija Anadolija

Politička kriza u Makedoniji izbila je u ponedjeljak kada je parlament usvajao budžet za narednu godinu, a obezbjeđenju zgrade parlamenta je naređeno da na silu iz zgrade evakuira novinare i opozicione poslanika koji su pokušali da spriječe usvajanje tog dokumenta. Parlament je danas nastavio sa radom bez učešća opozicije koja je ispred parlamenta proglasila"narodni parlament".
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...