Regija
0

Makedonija predala vlastima Kosova tijela osoba koje su izvršile napad u Kumanovu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Tijela devetorice članova naoružane grupe koji su ubijeni tokom policijske akcije u Kumanovu 9. i 10. maja su prebačena na Kosovo i predata forenzičarima.

Primopredaja tijela je izvršena u petak u ranim jutarnjim satima. Deseti pobunjenik koji je ubijen u Kumanovu je državljanin Makedonije, javlja Makedonska informativna agencija (MIA).

Makedonski forenzičari su izvršili autopsiju tijela državljana Kosova Xhafera Zemeraja, Bega Rizaja, Mirsada Ndrecaja, Valona Kabashia, Tugaja Gashija, Samida Kastriota, Fatluma Vishesela i Arbena Raxhaja. Oni su ubijeni tokom policijske akcije koja je izvršena u jugoistočnom dijelu Kumanova.

Osam makedonskih policajaca je ubijeno i 37 ranjeno tokom ove akcije, dok je 30 članova grupe uhvaćeno. Navedena grupa, čiji su članovi imali iskustva u borbi protiv različitih ethničkih albanskih gerilskih formacija na Balkanu, planirali su da izvrše terorističke napade nad civilima i strateškim metama u Makedoniji, s ciljem destabilizacije zemlje.

Prije dva dana, na protestu u Prištini, Ylber Ndrecaj, brat Mirsada Ndrecaja, za kojeg se vjeruje da je bio jedan od vođa navedene grupe, rekao je da je grupa otišla u Makedoniju da se bori protiv vladinih snaga. Prije utvrđivanja u Kumanovu, grupa je nakratko zauzela policijsku stanicu na graničnom području između Makedonije i Kosova.