Regija
0

Makedonija: Na ponovljenim izborima potvrda pobjede VMRO-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na ponovljenim parlamentarnim izborima na 185 biračkih mjesta u Makedoniji, koji nisu mogli značajnije utjecati na rezultate izbora od 1. juna, potvrđena je pobjeda stranke VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog.

Ponovljeni izbori bili su međutim važni za stranke makedonskih Albanaca, a nakon njih jasnije je koja od njih bi mogla biti pozvana da se pridruži vladajućoj koaliciji.

Prema riječima glasnogovornika Državne izborne komisije Zorana Tanevskog, VMRO je osvojio 48,8 posto glasova, nakon pobrojanih 99,87 posto glasova iz oba izborna kruga, a glavna opozicijska stranka - Socijaldemokratska, osvojila je 23,65 posto glasova.

Demokratska unija za integraciju, koja okuplja Albance, dobila je 12,77 posto, a njezin glavni konkurent - Demokratska partija Albanaca, 8,47 posto, rekao je Tanevski.

Parlamentarni izbori u Makedoniji ponovljeni su na 185 spornih biračkih mjesta s pretežno albanskim stanovništvom, na kojima su tokom izbora 1. juna zabilježene neregularnosti i nasilje koje je izbilo među suparničkim albanskim strankama, u kojem je jedna osoba smrtno stradala, a sedam ranjeno.