Historijska noć
519

Makedonija mijenja ime: Postignuta dvotrećinska većina za promjenu Ustava

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U petak navečer makedonski parlament sa 80 glasova "za" izglasao je ustavne promjene koje vode ka sprovođenju dogovora sa Grčkom, odnosno promjene imena u Republika Sjeverna Makedonija.

Za promjenu ustava bila je potrebna dvotrećinska većina, od ukupno 120 zastupnika koliko ih se nalazi Sobranju, što je na kraju i postignuto. Pojedinačnim brojanjem zastupnika utvrđeno je da je njih 80 glasalo za ustavne promjene, dok su tri zastupnika bila protiv.

Iako se glasalo elektronski poslanici VMRO DPMNE ustali su sa svojih mjesta i stali pored zida u Sobranju kako bi se tačno vidjelo ko kako glasa, a zatim su zahtijevali pojedinačno glasanje jer su imali sumnje u elektronski sistem.

U junu ove godine makedonski premijer Zoran Zaev postigao je dogovor sa grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom o tome kako će Makedonije promijeniti ime u Republika Sjeverna Makedonija kako bi Grčka zauzvrat odblokirala makedonske procese za članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu.

Nakon što je Zaev uspio u makedonskom parlamentu, isti zadatak predstoji za grčkog kolegu Tspiprasa koji treba ratificirati odluku u parlamentu Grčke s obzirom da nailazi na otpor nacionalista koji se protive da Makedonija koristi taj naziv u bilo kojem obliku.

Prema pisanju makedonskih medija oko zgrada Parlamenta i Vlade bile su pojačane mjere sigurnosti.