Regija
0

Makedonija i Crna Gora uskoro priznaju Kosovo

FENA
Foto: AFP/Graphic
Foto: AFP/Graphic
Makedonija i Crna Gora trebalo bi da vrlo skoro priznaju nezavisnost Kosova, objavio je u srijedu zapadnodiplomatski izvor u Ohridu.

Makedonija i Crna Gora "pripremaju se" da priznaju Kosovo "u vrlo bliskoj budućnosti", rekao je ovaj zapadni diplomat, koji je želio ostati anoniman.

Ovaj diplomat je govorio na margini sastanka visokih dužnosnika odbrane jugoistočne Evrope u Ohridu.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović izjavio je u utorak da Crna Gora "ne smije kasniti" više u odluci o priznavanju nezavisnosti Kosova s obzirom na težnje njegove zemlje da se pridruži Evropskoj uniji i NATO-u.

Jedan anonimni izvor crnogorske vlade odbio je da iznese pojedinosti namjera i datum eventualnog priznavanja Kosova.

"Postoje dvije ili tri osobe u zemlji koje znaju red mjera koje Crna Gora poduzima, zbog senzibilnosti pitanja", saopćio je ovaj anonimni izvor.

Prema crnogorskoj štampi, ovo priznavanje je "pitanje dana" i trebalo bi da uslijedi nakon što se Generalna skupština UN-a izjasni o inicijativi Srbije da Međunarodni sud pravde donese mišljenje o legalnosti pravnoj utemeljenosti nezavisnosti Kosova.

Debata o srbijanskoj inicijativi predviđena je za srijedu u Generalnoj skupštini.

Prema crnogorskoj štampi, Podgorica predviđa dva scenarija za priznavanje nezavisnosti Kosova, ili samostalna odluka Crne Gore da prizna Kosovo ili zajednička izjava Crne Gore i Makedonije, kako su to u svoje vrijeme učinile Hrvatska, Mađarska i Bugarska.