Regija
0

Makedonija: Gruevski proglasio uvjerljivu pobjedu

FENA
Nikola Gruevski (Foto: AFP)
Nikola Gruevski (Foto: AFP)
Makedonski premijer Nikola Gruevski objavio je noćas uvjerljivu pobjedu vladajuće koalicije VMRO - DPMNE i izrazio nadu da će imati uvjerljivu većinu u parlamentu koji broji 123 zastupnika.

"Makedonija je imala mirne, poštene i slobodne izbore. Makedonija je najveći pobjednik izbora. Možemo biti ponosni", rekao je Gruevski u izbornom stožeru stranke.

Centralna izborna komisija objavila je na svojoj internet stranici da poslije prebrojanih 91,7 posto glasova konzervativci VMRO - DPMNE vode sa 43,2 posto dok ljevičarski Socijaldemokratski savez ima 24,9 posto, prenio je AP.

Službeni rezultati bit će saopćeni danas.

Albanska partija DUI, partner u odlazećoj vladi, ima 13,8 posto glasova a njen najveći rival Demokratska stranka Albanaca je osvojila 5,9 posto glasova.

Odziv na parlamentarnim izborima je bio 62,9 posto.

U drugom krugu predsjedničkih izbora, aktualni predsjednik Đorđe Ivanov vodi s 55,7 posto glasova, a njegov socijaldemokratski rival Stevo Pendarovski dobio je 40.5 posto glasova, na temelju skoro 92 posto prebrojanih glasova.

Odziv na ovim izborima koji su održani zajedno s parlamentarnim, bio je 54 posto, javlja Tanjug.

Makedonska opozicija neće priznati rezultate današnjih parlamentarnih i predsjedničkih izbora, saopćio je odmah po završetku glasanja lider najveće opozicione stranke lijevog centra SDSM Zoran Zaev.

"Nekoliko minuta po zatvaranju glasačkih mjesta, ovdje sam da kažem da SDSM i naša opoziciona koalicija neće priznati izborni proces, niti za predsjednika, niti za parlament", rekao je Zaev novinarima.

On je optužio vladajuće konzervativce za "zloupotrebu cjelokupnog državnog sustava", i rekao da je bilo "prijetnji i ucjenjivanja i masovne kupovine glasova", prenio je Reuters.