Regija
0

Makedonija domaćin sastanka predsjednika zemalja centralne i istočne Evrope

FENA
U Ohridu će 2. i 3. maja biti održan sastanak 18 predsjednika zemalja centralne i istočne Evrope čije su osnovne teme "Zajedno u budućnosti, EU - izazovi proširenja" i "Integracije i mogućnosti za jaču i konkurentniju ekonomiju - Energija: perspektive i izazovi".

Domaćin najvećeg političkog sastanka koji je do sada organizovan u Makedoniji bit će predsjednik Makedonije Branko Crvenkovski.

Prema programu samita, 1. maja Crvenkovski priredit će neformalnu večeru za šefove država, učesnike sastanka u Ohridu.

Za 2. maj planirana je uvodna plenarna sesija koja bi trebalo da počne u 10.00 sati u hotelu "Ineks Gorica" nakon čega će u 10.30 sati uslijediti prva plenarna sjednica "Zajedno u budućnosti, EU - izazovi proširenja", te obraćanja šefova država.

U popodnevnim satima predviđeno je održavanje bilateralnih susreta, a uvečer oficijelna večera za učesnike samita.

Drugi dan ohridskog sastanka šefova država centralne Evrope, 3. maja, započet će bilateralnim susretima a bit će nastavljen drugom plenarnom sesijom "Integracije i mogućnosti za jaču i konkurentniju ekonomiju: Energija: perspektive i izazovi".

Nakon obraćanja šefova država očekuje se usvajanje finalnih zaključaka s 15. samita šefova država centralne Evrope kao i zajednička konferencija za novinare na kojoj će govoriti Crvenkovski, te predsjednik Turske Abdulah Gul i predsjednik države koja će biti domaćin 16. sastanka.

Ideja za kreiranje neformalnog, neinstitucionalnog foruma kakav je samit šefova država centralne Evrope prvi put je pokrenuta u septembru 1993. godine u Salzburgu, a domaćin je bio tadašnji austrijski predsjednik Tomas Klestil.

Osnovna ideja od samog početaka bila je da se uspostavi neposredan i ravnopravan dijalog s direktnim susjedima i drugim evropskim državama o svim pitanjima od zajedničkog interesa.

Ovaj politički forum danas čine predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i predsjednici 17 evropskih država Hrvatske - Stjepan Mesić, Moldavije - Vladimir Voronjin, Bugarske - Georgi Prvanov, Češke - Vaclav Klaus, Crne Gore - Filip Vujanović, Makedonije - Branko Crvenkovski, Srbije - Boris Tadić, Slovačke - Ivan Gašparović, Austrije - Hajnc Fišer, Rumunije - Trajan Basesku, Ukrajine - Viktor Juščenko, Mađarske - Laslo Šojom, Poljske - Leh Kačinski, Italije - Đorđo Napolitano, Albanije - Bamir Topi, Turske Abdulah Gul i Slovenije - Danilo Tirk.

Posljednji sastanak ove vrste održan je u maju 2007. u Brnu u Češkoj kada su učesnici razgovarali o aktuelnim problemima i odnosima ovog regiona prema EU.