{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Makedonija bez viza za bivše jugoslavenske republike

F
18.1.2008. u 14:09
0
0
Makedonija bez viza za bivše jugoslavenske republike
0
Makedonija bez viza za bivše jugoslavenske republike
Makedonija pooštrava vizne procedure za preko 140 zemalja, ali one neće važiti za zemlje bivše Jugoslavije. Naime, neke od zemalja bivše Jugoslavije su već kandidati za prijem u Evropsku uniju a druge imaju sporazume sa EU o olakšavanju viznog režima, navodi se na internet sajtu "Sautist juropian tajms".
Vize neće biti potrebne ni žiteljima Kosova dok imaju pasoše koje im je izdala Misija Ujedinjenih nacija u pokrajini (UNMIK).

No, ukoliko Kosovo jednostrano proglasi nezavisnost i izda sopstvene pasoše, makedonske vlasti će i za njih uvesti novi vizni režim, istaknuto je internet stranici elektronskog medija specijalizovanog za pitanja jugoistočne Evrope.

Makedonija, zbog obaveza prema EU, planira da ukine pravo izdavanja viza u svojim graničnim kancelarijama, a građani iz više od 140 zemalja uskoro će morati da slijede iste procedure koje bi koristili za ulazak u neku zemlju -članicu Unije.

Prema novim propisima, zadatak izdavanja viza bit će prebačen s graničnih na kancelarije makedonskih diplomatskih predstavništava.

Kako primjećuje "Sautist juropian tajms", mnogi državljani Albanije koriste Makedoniju kao tranzitnu zemlju za odlazak na Kosovo, a turisti za putovanja u Bugarsku, Rumuniju, Tursku ili u druge zemlje na istoku.

Većina tih posjetilaca sada će morati da dobija tranzitne vize preko makedonskih ambasada. Studenti i profesionalci iz Albanije koji žele da studiraju ili pohađaju časove u Makedoniji morat će da slijede istu proceduru. Mediji u Albaniji kritikovali su ovakav potez makedonskih vlasti, ocjenjujući da ide na štetu turistima i poslovnim ljudima koji često putuju u susjednu državu.

Prec Zogaj, predsjednik vanjskopolitičkog odbora albanskog parlamenta, ocijenio je da su makedonska ograničenja "korak nazad ka starom režimu".

Ograničenja stupaju na snagu 1. februara.

Što se tiče viza za albanske državljane, u zvaničnom saopćenju ministarstva inostranih poslova u Tirani navodi se da je to još uvijek predmet pregovora dvije vlade.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: