{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Makedonci u Skoplju ponovo protestuju protiv novog imena države

S
23.6.2018. u 22:33
36
72
Makedonci u Skoplju ponovo protestuju protiv novog imena države
36
Makedonci u Skoplju ponovo protestuju protiv novog imena države
Foto: AFP (Foto: AFP)
Protest protiv dogovora sa Atinom o novom nazivu Makedonije ponovo je večeras održan ispred zgrade Sobranja u Skoplju u organizaciji grupe građana "Mladi za Makedoniju".
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Građani su na protestu poručili da ne žele da žive u Sjevernoj Makedoniji, te da je ime njihove države Republika Makedonija.

"Ne prihvatamo dogovor koji krši naša prava. Borit ćemo se svakog dana demokratski i dostojanstveno sve dok ne dobijemo bitku", poručila je okupljenima 18-godišnja Klementina Markovska iz Tetova.

Protestu se pridružila i navijačka grupa "Komiti", koja je ispred zgrade parlamenta došla organizovano sa zapaljenim bakljama.

Protest je započeo molitvom i makedonskom himnom, a kao i prethodnih dana i večerašnje okupljanje odvija se uz patriotske pjesme, transparente i vijorenje makedonskih zastava.

Ispred Sobranja je primjetno pojačano policijsko prisustvo.

Ministri vanjskih poslova Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kozijas potpisali su 17. juna sporazum o rješavanju makedonsko-grčkog spora o imenu i strateškom partnerstvu između dvije zemlje.

Prema tom dogovoru bivša jugoslovenska republika će postati Republika Sjeverna Makedonija.

Makedonsko Sobranje sredinom sedmice ratifikovalo je sporazum i o tome obavijestilo Grčku, koja će u ponedjeljak izvjestiti EU i NATO o uklonjenim preprekama koje su stajale na putu euroatlanskih integracija Makedonije.

Za konačnu primjenu sporazuma neohodan je referendum i promjena Ustava.

Mediji javljaju da će vlada u Skoplju do 20. jula raspisati referendum na kome građani treba da se izjasne da li žele promjenu sadašnjeg imena u Republiku Sjevernu Makedoniju.

Referendum bi trebalo da bude održan 9. ili 16. septembra.

Makedonija se nada da će naredne sedmice dobiti datum za otpočinjanje pregovora sa EU, a 11. jula poziv za članstvo u NATO.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: