Anketa
0

Makedonce manje zanima ulazak u NATO uz uvjet promjene imena

FENA
Interes makedonskih građana za prijam u NATO naglo je smanjen, ako je uvjet za ulazak promjena ustavnog imena Makedonije, pokazuje najnovije istraživanje javnog mišljenja IRI-a, objavljeno u srijedu u Skoplju.

Vladajućoj stranci VMRO-DPMNE i dalje se najviše vjeruje, iako joj rejting pomalo pada, a oporbi raste, pokazali su također rezultati.

Na pitanje "jeste li za prijam Makedonije u NATO s promijenjenim ustavnim imenom" negativno je odgovorilo 77 posto građana, potvrdno samo 15 posto, a 8 posto ne zna odgovor. Inače, i dalje je visok postotak građana (89%) za prijam u NATO i Europsku uniju (94%), ali bez promjene ustavnog imena države.

Prema istraživanju provedenom koncem prošle godine, ukoliko bi se sada održali izbori, za vladajuću desničarsku VMRO-DPMNE glasovalo bi 26 posto građana, dok se u istraživanju u rujnu za ovu stranku odredilo 29 posto građana. Od 8 na 11 posto porastao je rejting oporbenog Socijaldemokratskog saveza, koliko ima i oporbena stranka Albanaca, Demokratska unija za integraciju. Vladajuća Demokratska partija Albanaca dobila bi 5 posto glasova.

Na pitanje o čelnicima države, samo 27 posto građana glasovalo bi za drugi mandat predsjednika Branka Crvenkovskog, a za drugi mandat premijera i čelnika VMRO-DPMNE izjasnilo se 56 posto ispitanika, navodi se u priopćenju Međunarodnog republikanskog instituta.

Nagli pad interesa građana za NATO uslijedio je nakon najavljene grčke blokade prijema Makedonije u Alijansu, ako se hitno ne postigne dogovor o složenom imenu (Sjeverna Makedonija, Nova Makedonija), u čemu je u zadnje vrijeme podupire sve više dužnosnika NATO-a i EU-a.