Novi Pazar
835

Majka u 60. godini: Atifa Nokić je druga najstarija porodilja u historiji Srbije

Klix.ba
Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs
S bebom u naručju, osmijehom na licu i suprugom pored sebe u nedjelju je iz porodilišta u Višegradskoj izašla Atifa Nokić (60), druga najstarija porodilja u historiji Srbije.

Ona i suprug Šerif Nokić (68) s nestrpljenjem i velikom srećom dočekali su dan da sa svojom bebom dođu kući u Novi Pazar.

"Nakon petog pokušaja vantjelesne oplodnje, uspjela sam da zatrudnim i rodim bebu. Znala sam da će biti veliki rizik u ovim mojim godinama, ali mi je jedina želja u životu bila da imam dijete i ona mi se ostvarila. Uopće se nisam plašila za svoj život. Hrabrost mi je dao Bog, sudbina mi je bila takva i sve je išlo kako treba", priča ushićeno za Blic Atifa koja je 20. juna carskim rezom na svijet donijela djevojčicu Alinu.

Šerif je na početku bio protiv ove ideje. On ima četvero djece iz prvog braka i, kako kaže, vrijeme je za unučiće, a ne za djecu.

"Protivio sam se tome jer je rizik veliki, ali sam popustio vidjevši njenu veliku hrabrost", kaže on.

Ponosni roditelji spremni su da, podmlađeni rođenjem djevojčice, trčkaraju za njom, iako, kako i sami kažu, imaju i nekih zdravstvenih problema, Atifa s krvnim pritiskom, a njen suprug s dijabetesom, uz ugrađena tri bajpasa. Uz najširi osmijeh, pričaju da im je beba udahnula snagu za novi život.

"Imat ćemo dovoljno i elana i snage da trčkaramo za bebom. Osjećam se odlično, bolje nego ikada u životu", sretna je Atifa.

Prof. dr. Nebojša Radunović koji je brinuo o Atifi tokom trudnoće, a zatim joj pomogao da na svijet donese bebu, kaže da je to bila prva trudnica sa 60 godina u ovom porodilištu i da je ovaj jedinstven slučaj pomak u medicini.

"Ovakvi postupci su, uslovno rečeno, pozitivni jer se pruža šansa i ljudima koji su zakasnili da dobiju dijete. Ono što je neobičnost je da organizam poslije 50 godina svoje resurse prebacuje na druga mjesta, a reproduktivni sistem počinje da se gasi. Rizik postoji iz više razloga u ovom slučaju, problem je sa srcem, bubrezima i plućima, koji su radili dosta dugo, a sada dobijaju opterećenje pa rade i za bebu. U toj cijeloj priči ima jedna pozitivna stvar - beba svoju majku podmlađuje svojim hormonima. Rizik je po majku, a po bebu nije ukoliko sve to dobro teče. Sigurno je da ćemo imati sve više ovakvih slučajeva, mada to nije rješenje, jer je bolje rađati u mlađoj dobi", objašnjava prof. Radunović za Blic.

Inače, najstarija porodilja u Srbiji je Ljubinka M. iz Smedereva koja je u 61. godini na svijet donijela zdravog dječaka nakon trideset godina borbe sa sterilitetom.