Hrvatska
0

Mađarski MOL preuzeo kontrolu nad kompanijom INA

FENA
Mađarski MOL je u srijedu saopćio da je preuzeo upravljačku kontrolu nad hrvatskom nafno-gasnom kompanijom INA.

Nakon današnje izborne skupštine hrvatske naftno-gasne kompanije INA, u Zagrebu je izabran nadzorni organ te kompanije u koji je MOL, jedna od vodećih naftno-gasnih kompanija u srednjoj i istočnoj Evropi, nominirala pet od ukupno devet članova, čime je preuzela i upravljačku kontrolu nad hrvatskom firmom.

To je urađeno na osnovu dodatka akcionarskom ugovoru, koji je potpisala hrvatska vlada januara ove godine, a puna konsolidacija rezultata kompanije INA u finansijskim pokazateljima MOL-a se očekuje 30. juna.

Novi organ će, kako je rečeno, firmi INA osigurati značajan razvoj njenih aktivnosti, poboljšati njenu profitabilnost i djelotvornost, pri čemu će obje kompanije imati koristi od harmonizacije svojih operacija, objavila je agencija TASR.

U agencijskom izvještaju se navodi da će istraživanje i eksploatacija kompanije INA više nego udvostručiti zalihe ugljikovodika grupacije MOL, pri čemu će povećati i njihovu eksploataciju za 68 procenata u odnosu na 2008.

Zajedno sa rafinerijskim kapacitetima hrvatske firme INA, MOL će za 40 procenata povećati i regionalne rafinerijske kapacitete, kao i broj benzinskih stanica za čak 45 posto, na 1.500 crpki u cijeloj regiji.

Grupacija MOL sa sjedištem u Budimpešti i više od 17.000 zaposlenih posluje, osim u Evropi, i na Bliskom istoku, u Africi i bivšim zemljama Zajednice nezavisnih država.

MOL posjeduje tri kompleksne rafinerije u Mađarskoj, Slovačkoj i Italiji, s ukupnim kapacitetima od 16,8 miliona tona godišnje i prodajom u obimu od 18,1 miliona tona.

Hrvatska INA, osim značajne pozicije na domaćem tržištu gdje posjeduje dvije rafinerije ukupnog kapaciteta 6,7 miliona tona godišnje, bavi se i istraživanjem i eksploatacijom u Angoli, Egiptu i Siriji, prenio je Tanjug.