{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mađarska manjina traži teritorijalnu autonomiju u Vojvodini

F
28.3.2008. u 16:39
0
0
Mađarska manjina traži teritorijalnu autonomiju u Vojvodini
0
Mađarska manjina traži teritorijalnu autonomiju u Vojvodini
Stranke mađarske manjine u Srbiji, okupljene u Mađarsku koaliciju, zauzimat će se u predizbornoj kampanji za teritorijalnu autonomiju ove zajednice u Vojvodini, što po mišljenju političkog analitičara Tomislava Žigmanova može ponovno izazvati jačanje antimanjinskog raspoloženja u Srbiji.
Mađarska koalicija u četvrtak je predstavila svoju koncepciju autonomije u kojoj se zauzima za personalnu i teritorijalnu autonomiju po etničkom načelu, te političku autonomiju - koja predviđa razmjernu zastupljenost Mađara u svim parlamentima, punu autonomiju Vojvodine, reorganizaciju lokalne samouprave i novu organizaciju državne uprave i pravosuđa.

Dokument predviđa uspostavu etničke autonomije zasnovane na teritorijalnom načelu u općinama u kojima većinu predstavljaju Mađari, ali i naseljima u kojima su pogrešno povučene granice ili je u njima kolonizacijom namjerno promijenjen etnički sastav stanovništva, priopćili su čelnici Mađarske koalicije.

Žigmanov u izjavi za HINU ističe da je isticanje takvoga programa mađarskih stranaka u izborno vrijeme razumljivo i opravdano, to prije što manjinsko pitanje u Srbiji nije sukladno riješeno.

"Po njima to je rješenje koje će zadovoljiti njihovu zajednicu", kaže on, i dodaje da će to s druge strane izazvati brojne kontroverze i osnažiti antimanjinsko raspoloženje.

"Ovdašnja javnost naime još nije spremna uvažiti manjinske zahtjeve koji su veći od traženja novca za folklorne nastupe", zaključuje Žigmanov.

Izborni program Mađarske koalicije, u kojemu se traži teritorijalna autonomija Mađara na sjeveru Vojvodine, predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine i visoki dužnosnik Demokratske stranke Bojan Pajtić ocijenio je neprihvatljivim.

"Nikad nećemo biti otvoreni za razgovore o teritorijalnoj autonomiji po etničkom principu jer to za nas jednostavno nije prihvatljivo. Devedesete su pokazale da su posljedice takvog grupiranja uvijek loše", rekao je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: