Regija
0

Mađarska manjina traži teritorijalnu autonomiju u Vojvodini

FENA
Stranke mađarske manjine u Srbiji, okupljene u Mađarsku koaliciju, zauzimat će se u predizbornoj kampanji za teritorijalnu autonomiju ove zajednice u Vojvodini, što po mišljenju političkog analitičara Tomislava Žigmanova može ponovno izazvati jačanje antimanjinskog raspoloženja u Srbiji.

Mađarska koalicija u četvrtak je predstavila svoju koncepciju autonomije u kojoj se zauzima za personalnu i teritorijalnu autonomiju po etničkom načelu, te političku autonomiju - koja predviđa razmjernu zastupljenost Mađara u svim parlamentima, punu autonomiju Vojvodine, reorganizaciju lokalne samouprave i novu organizaciju državne uprave i pravosuđa.

Dokument predviđa uspostavu etničke autonomije zasnovane na teritorijalnom načelu u općinama u kojima većinu predstavljaju Mađari, ali i naseljima u kojima su pogrešno povučene granice ili je u njima kolonizacijom namjerno promijenjen etnički sastav stanovništva, priopćili su čelnici Mađarske koalicije.

Žigmanov u izjavi za HINU ističe da je isticanje takvoga programa mađarskih stranaka u izborno vrijeme razumljivo i opravdano, to prije što manjinsko pitanje u Srbiji nije sukladno riješeno.

"Po njima to je rješenje koje će zadovoljiti njihovu zajednicu", kaže on, i dodaje da će to s druge strane izazvati brojne kontroverze i osnažiti antimanjinsko raspoloženje.

"Ovdašnja javnost naime još nije spremna uvažiti manjinske zahtjeve koji su veći od traženja novca za folklorne nastupe", zaključuje Žigmanov.

Izborni program Mađarske koalicije, u kojemu se traži teritorijalna autonomija Mađara na sjeveru Vojvodine, predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine i visoki dužnosnik Demokratske stranke Bojan Pajtić ocijenio je neprihvatljivim.

"Nikad nećemo biti otvoreni za razgovore o teritorijalnoj autonomiji po etničkom principu jer to za nas jednostavno nije prihvatljivo. Devedesete su pokazale da su posljedice takvog grupiranja uvijek loše", rekao je on.