U Zagrebu
0

Macron se sastao s Milanovićem: Saradnja Francuske i Hrvatske važna je za Zapadni Balkan

Klix.ba
Foto:Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto:Sanjin Strukic/PIXSELL
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron stigao je u srijedu u Hrvatsku, a svoju posjetu ovoj državi nastavio je sastankom s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem.

Milanović je Macrona dočekao na Pantovčaku, a doček je počeo intoniranjem francuske i hrvatske himne.

Nakon uvodnog dijela, predsjednici Hrvatske i Francuske povukli su se na radni sastanak nakon kojeg su upriličene izjave.

"Iznimna mi je čast da je našu državu posjetio francuski predsjednik Macron. Prije svega smo razgovarali o nabavci aviona, ali i o zbivanjima u regiji, svijetu. O temama kako Francuska gleda nešto šire od svih nas ostalih. Radujem se svemu ovome, ovo je za Hrvatsku jedan mali, novi početak. Ovo je ozbiljna promjena kojoj se radujemo, rekao je Milanović, piše Jutarnji list.

S druge strane, Emmanuel Macron je naglasio kako je saradnja Francuske i Hrvatske izuzetno važna za cijeli Zapadni Balkan.

"Naše zemlje nastavit će raditi na integraciji Hrvatske u schengensku zonu, na pitanju migracija, tehnologije, klimatskih promjena. Ova saradnja koju ćemo osnažiti je izuzetno važna za temu koja je pred nama, za temu Zapadnog Balkana, to je ono što će nam omogućiti da izradimo novu etapu na Zapadnom Balkanu. Znam da će nam vaše veze na Zapadnom Balkanu pomoći u tome. Ovaj posjet je sigurno novo poglavlje. Zahvalan sam vam na razgovoru i na onome što je pred nama, rekao je Macron.

Također, francuski predsjednik je poručio kako je nepravedno da je on prvi predsjednik Francuske koji je stigao u službenu posjetu Hrvatskoj.

"Gospodine predsjedniče, hvala na srdačnom dočeku. Drago mi je što sam prvi francuski predsjednik koji je posjetio Hrvatsku od neovisnosti. To je nepravda. Hrvatski narod je bio svjestan činjenice da među državama EU vlada solidarnost i nastavljamo tim putem. Ovaj projekt uzvisit će našu bilateralnu vezu, rekao je Macron.

Nakon sastanka s predsjednikom Hrvatske, Emmanuel Macron će se sastati i s premijerom Plenkovićem.