Crna Gora
0

Lukšićeva vlada prebrodila glasanje o povjerenju

FENA
Igor Lukšić
Igor Lukšić
Crnogorski parlament odbio je danas, većinom glasova, opozicionu inicijativu za izglasavanje nepovjerenja kabinetu premijera Igora Lukšića zbog odluke o preuzimanju dugova Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP).

Za nepovjerenje vladi Crne Gore glasalo je 29 predstavnika opozicije, 49 poslanika vladajuće koalicije bilo je protiv, dok su tri poslanika albanskih nacionalnih partija bila uzdržana.

Parlament je ranije danas, glasovima vladajuće koalicije, podržao odluku vlade da preuzme dug KAP-a od 22 miliona eura prema Deutsche banci, ali i zadužio izvršnu vlast da raskine ugovor s ruskim partnerima u toj fabrici, javio je Tanjug.

Vlada Crne Gore izdala je KAP-u, kojim upravlja CEAC, na čijem je čelu ruski oligarh Oleg Deripaska, ukupno 132 milion eura vrijedne garancije.

Ruski partneri u KAP-u najavili su da će tužiti vladu Crne Gore, jer su prevareni kao investitori.

Premijer Igor Lukšić kazao je tokom skupštinske rasprave o nepovjerenju vladi da je politika njegovog kabineta prema KAP-u realna i jedino moguća.

Razumijem kritike opozicije, ali su one neopravdane, istakao je on.

Lukšić je opoziciji poručio da ako im je zaista stalo do radnika onda umjesto što im se dodvoravaju treba da im pronađe kredibilnog investitora.

Premijer je naveo da je svjestan nepovoljne socioekonomske situacije u Crnoj Gori, ali je teško stanje svuda u Evropi.

Lukšić je ponovio da je vlada izgubila povjerenje u ruskog partnera u KAP-u, zbog čega će pokrenuti proceduru za raskid ugovora.

On je istakao da nema dugoročnog rješenja za KAP ukoliko toj fabrici ne bude osiguran energetski izvor.

Dio energetskih potencijala Crne Gore moramo staviti u funkciju proizvodnje u KAP-u. Studija održivosti pokazat će da li će to biti postojeća termoelektrana ili hidrocentrala, odnosno izgradnja novih energetskih izvora. U suprotnom, ta fabrika nema perspektivu, kazao je Lukšić.

Predstavnici opozicije prethodno su ocijenili da je vladina politika, kada je

u pitanju KAP, ali i čitava crnogorska privreda, pogubna, zbog čega neko mora da snosi odgovornost.

Oni su naveli da vlada Crne Gore, odlukom o preuzimanju dugova KAP-a, riskira bankrot države.

Crnogorska vlada ponudila je ranije kompaniji CEAC da za jedan euro prodaju svoj dio akcija u KAP-u.

Ruski menadžment u KAP-u ocijenio je da ta ponuda vlade Crne Gore nije racionalna, jer su oni jedan od najvećih investitora u podgoričkoj fabrici.

Crna Gora se, preuzimanjem duga KAP-a, uvodi u neizbježno dužničko ropstvo, kazao je poslanik Pokreta za promjene Branko Radulović.

Poslanik Nove srpske demokratije Goran Danilović ocijenio je da je štetan ugovor o privatizaciji KAP-a posljedica ili neznanje ili korupcije.

Prema njegovim riječima, bivši premijer Milo Đukanović najodgovorniji je za štetu koju će Crna Gora morati platiti zbog štetnog ugovora s KAP-om.