Srbija
0

Luka Karadžić i advokat odbili da uzmu Radovanov laptop

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Brat i advokat Radovana Karadžića, Luka Karadžić i Svetozar Vujačić, odbili su juče u MUP-u Srbije da preuzmu laptop i 55 disketa za koje je DNK analizom utvrđeno da pripadaju haškom optuženiku.

Njih dvojica su od policije tražili i vokmen i kompjuterski kabl, ali im je u policiji rečeno da te dvije stvari nisu pronađene, piše Press.

“DNK analizama je na nesumnjiv način utvrđeno da torba pripada Radovanu. Međutim, laptop i diskete nismo uzeli jer stručnjak koga smo angažovali iz tehničkih razloga nije bio u mogućnosti da izvrši provjeru. Dogovorili smo se da u petak ponovo dođemo sa svom neophodnom tehnikom da bismo provjerili da li je nešto presnimavano ili brisano, i da utvrdimo kako je aktiviran laptop kad samo Radovan zna šifru", rekao je Vujačić.

Luka Karadžić kaže da su, osim laptopa i disketa, preuzeli sve ostale Radovanove stvari.

“Radi se o manjoj crvenoj putnoj torbi, zatim torbi u kojoj se nalazio laptop. Zatim, tu su lične stvari koje su uzete iz stana i još 77 dokumenata. Uglavnom se radi o novinskim člancima, blokovima i papirima na kojima je Radovan nešto rukom zapisivao”, priča Karadžić.

Kako Press nezvanično saznaje u MUP-u, odbrana je tražila još dva predmeta.

“ Pitali su za neki vokmen i kompjuterski kabl, ali to nismo našli. Odbrana nije htjela da otvara laptop, plašeći se da nema kompjuterskog virusa koji bi izbrisao sve podatke”, kažu u policiji.

Oni dodaju da ima „mnogo toga nejasnog oko hapšenja i pronalaska torbe".

"Čudno je da neko kad pronađe sumnjiv predmet, umjesto da pozove policiju, zove Tužilaštvo za ratne zločine, kao i to da čovjek koji je prvi vidio torbu na periferiji Beograda nije zvao iz prve govornice, već je došao u centar grada da telefonira. Postoji sumnja i da je ta osoba zvala iz jedne ustanove, a ne govornice”, priča anonimni sagovornik.

On još dodaje da je čudno i ono što je policijska patrola zatekla na Batajničkom drumu.

“Policajce je iznenadio bijeli papir koji je virio iz torbe i bio uredno uvučen u bezbojnu najlonsku foliju s natpisom ‘Radovan Karadžić, Tužilaštvo za ratne zločine’. Postavlja se pitanje ko je to napisao?! Vjerovatno onaj ko je torbu i ostavio. Međutim, biće veoma teško otkriti čiji su još otisci osim Karadžićevih na torbi, jer, da bismo to mogli da uradimo, moramo da imamo otiske ljudi za koje sumnjamo da su dodirivali torbu, a mi tu informaciju nemamo”, kažu u MUP-u.

Predsjednik Savjeta za saradnju s Hagom Rasim Ljajić kaže da će torba “biti predmet daljih istražnih radnji, jer ima još nekoliko stvari koje moraju biti rasvijetljene".

“U našem saopštenju jasno stoji da je akcija izvršena na osnovu dojave i da je jasno ustanovljeno da je torba tu ostavljena neposredno prije same dojave. Dakle, torba nije bila na tom mjestu dvadeset i nešto dana”, kazao je Ljajić.