Vijeće Evrope
0

Loše stanje u kosovskim zatvorima

FENA
Komitet Vijeća Evrope za sprečavanje mučenja (CPT) u utorak je objavio izvještaj o svojoj prvoj posjeti Kosovu u martu 2007., skupa s odgovorom Prijelazne administracije UN-a na Kosovu (UNMIK). Oba dokumenta stavljena su na raspolaganje javnosti na zahtjev UNMIK-a.

Tokom posjete, CPT je dobio brojne pritužbe o fizičkom zlostavljanju osoba koje drže pripadnici Policijske službe Kosova (KPS) u policijskim stanicama širom Kosova. CPT je preporučio da se zvanična izjava uputi na najvišim nivoima svim policajcima KPS-a, podsjećajući ih da trebaju poštovati prava uhapšenih ljudi i da će loš odnos prema njima biti predmetom teških sankcija, navodi se u izvještaju.

Komitet je također dao konkretne preporuke po pitanju provedbe u praksi suštinskih smjernica protiv maltretiranja (posebno po pitanju prava zatočene osobe da ima pristup advokatu). Materijalni uslovi u skoro svim posjećenim policijskim stanicamsa su loši. Mnoge ćelije su premalene za brojne osobe koje se drže u njima, nemaju prirodnog ni vještačkog osvjetljenja i u lošem su higijenskom stanju, navodi se u izvještaju.

CPT je obišao zatvor Dubrava, Centar za korekciju ponašanja Lipljan (jedinu kaznenu ustanovu na Kosovu za žene i maloljetnike) i četiri pritvorske jedinice širom Kosova.

U izvještaju se navodi da su uslovi u skoro svim posjećenim ustanovama loši, da se zatvorenici žale na brutalno i provokativno ponašanje policajaca u njima, da je većina pretrpana i da vladaju loši higijenski uslovi.

CPT je također obišao psihijatrijske i ustanove za socijalno staranje, gdje se također suočio s pritužbama štićenika, navodi se u izvještaju CPT-a.