Regija
5

Lokalni zbori u Hrvatskoj: Svi zadovoljni ostvarenim rezultatima, a najviše HDZ  

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik HDZ-a i hrvatski premijer Andrej Plenković čestitao je u nedjelju kasno navečer stranačkim kolegama na, kako je rekao sjajnim rezultatima na lokalnim izborima, kao i svim drugim političkim strankama i njihovim biračima te svim građanima, koji su im dali povjerenje i izrazio uvjerenost da će odgovorno obnašati povjerene im dužnosti u iduće četiri godine.

HDZ je, zajedno s partnerima u Koprivničko-križevačkoj županiji, osvojio 12 županija, rekao je Plenković i posebno čestitao Ivanu Anušiću novom županu u Osječko baranjskoj županiji, koja je nakon Splitsko-dalmatinske, druga po veličini u Hrvatskoj.

Naglasio je kako je HDZ dobio povjerenje da vodi svih 5 slavonskih i svih 5 dalmatinskih županija i ocijenio kako to pokazuje snagu HDZ-a. Uvjeren sam da ćemo zajedničkim snagama kvalitetno voditi projekt Slavonija, poručio je.

HDZ je osvojio 63 grada od 127, što je praktički 50 posto, rekao je Plenković.

Od 428 općina HDZ je dobio povjerenje u 204, istaknuo je dodavši kako od ukupno 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave HDZ zajedno s partnerima ima vlast u njih 279.

Posebno je čestitao na pobjedama u Daruvaru, Dubrovniku, Karlovcu, Ozlju i Oroslavlju, Senju, Đakovu, Požegi, Kutini, Imotskom, Makarskoj, Šibeniku, Vodicama, Vinkovcima, Velikoj Gorici, Zaprešiću i drugima.

Plenković je uputio poruku svim parlamentarnim strankama pozvavši ih na suočavanje s gospodarskim, financijskim i socijalnim izazovima.

Pozvao je na razgovore o političkoj stabilnosti, gospodarskom rastu i razvoju te sigurnosti zemlje, ali i demografskoj revitalizaciji i ulaganju u obrazovanje i odgoj te povezivanju obrazovnoga sustava s realnim potrebama tržišta rada uz društvenu solidarnost.

Grmoja zadovoljan rezultatima Mosta

Kandidat za dubrovačko-neretvanskog župana Nikola Gromoja u nedjelju navečer je u Dubrovniku rekao kako se ne boji za Most, jer to treća politička snaga koja na razini države ima 9 do 10 posto potpore, on je dobio 37 posto glasova, a u Županijskoj skupštini 11 je Mostovih vijećnika.

"Čestitao bih mojem protukandidatu na novom mandatu. Znao sam da je favorit s obzirom da je Most imao samo jedan grad u županiji, a HDZ kao najjača politička snaga drži većinu, a danas je dobio i Dubrovnik", rekao je Grmoja.

"Nije mi odgovarao protukandidat u Dubrovniku. Znao sam da birači koji bi mi možda dali glas neće izaći u većoj mjeri, a Most je opcija koja je gurala 'lex Vlahušić', pa je bilo iluzorno očekivati da će HNS-ovi glasači meni dati glas u većoj mjeri. Ali s obzirom da je Most treća politička snaga, koja na razini države ima 9 do 10 posto, a ja sam dobio 37 posto te imamo 11 vijećnika u Županijskoj skupštini, ovo smatram velikim uspjehom" rekao je on.

Bernardić i Ostojić: Mrak Taritaš izgubila zbog najava koaliranja HNS-a s HDZ-om

Čelnici SDP-a Davor Bernardić i Rajko Ostojić ocijenili su u nedjelju navečer, komentirajući rezultate drugog kruga lokalnih izbora u Zagrebu, da je Anki Mrak Taritaš pobjeda u drugom krugu izmakla zbog "lutanja dijela vodstva HNS-a" i najava koaliranja HNS-as HDZ-om.

"Naša je kandidatkinja postigla sjajan rezultat i malo joj je falilo za pobjedu. Bila je žrtva koketiranja ljevice i desnice zadnjih nekoliko dana, no i jasna alternativa drugačijeg Zagreba i drugačije Hrvatske", rekao je predsjednik SDP-a Bernardić obraćajući se SDP-ovcima kojih je stotinjak na Iblerovu trgu čekalo rezultate drugog kruga izbora.

"Sasvim sigurno dio vodstva HNS-a nije pomogao našoj zajedničkoj kandidatkinji u Zagrebu", rekao je Bernardić, uvjeren da će HNS na kraju kao lijeva, građanska, liberalna opcija odlučiti da neće dati podršku "ovakvoj nesposobnoj Vladi".

Poručio je kako je SDP spreman povjerenje i stabilnost Hrvatskoj vratiti na prijevremenim parlamentarnim izborima i pritom nije isključio da će SDP opet koalirati s HNS-om, rekavši da je ta stranka njihov partner u Zagrebu i brojnim jedinicama lokalne samouprave.

Na novinarsko pitanje je li zadovoljan rezultatima izbora i boji li se da će netko u SDP-u pokrenuti pitanje njegove smjene, odgovorio je kako je stranku preuzeo prije šest mjeseci, a lokalni izbori su rezultat četverogodišnjeg rada lokalnih organizacija. No, potvrdio je da osjeća dio odgovornosti za rezultate u Zagrebu, s obzirom da je u prethodnom razdoblju vodio tu gradsku organizaciju.

I potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić ustvrdio je kako je za izborni neuspjeh kandidatkinje HNS-a i SDP-a Anke Mrak Taritaš u drugom krugu odgovorno ozračje koje su u zadnje vrijeme u medijima stvarali "visoki izvori iz HNS-a", najavljujući da HNS ulazi u Plenkovićevu Vladu.

"Ozračje zadnjih sedam dana bilo je nevjerojatno, trebat će se analizirati, no to je unutarstranački problem HNS-a, oni će to zasigurno riješiti", izjavio je Ostojić.