Incident u Mariboru
142

Lobista Rok Snežić pred sudom u Sloveniji dočekao Avdu Avdića sa likom koji odsijeca glavu muslimanu

S. M.
Avdo Avdić i Rok Snežić
Avdo Avdić i Rok Snežić
Na Okružnom sudu u Mariboru jutros je počelo suđenje po tužbi, koju je pokrenuo poreski savjetnik i lobista Rok Snežič, protiv poznatog bosanskohercegovačkog istraživačkog novinara Avde Avdića.

Snežič optužuje Avdića da laže, te da ga tereti za dva krivična djela – uvredu i klevetu, prenosi slovenski portal 24ur.

"Ako lažu slovenački i bosanskohercegovački istražni organi, lažem i ja", rekao je prije ročišta Avdić, koji je inače, zbog ličnog poznanstva sa Snežičem, tražio izuzeće sudije.

Rok Snežič je i prije nego što je ušao u sudnicu pokazao novinarki 24UR-a Mojci Hanžič majicu koju je obukao samo za ovu priliku.

Na košulji je bio lik Martina Krpana, protagonista priče Frana Levstika sredinom 19. stoljeća, koji odsijeca glavu muslimanu.

"Ovo je slovenski narodni heroj Martin Krpan, sa sjekirom u ruci. Znate da je on štitio Sloveniju od muslimana. To je ono što čime ja smatram gospodina novinara. On kaže da sam ja prijetnja nacionalnoj sigurnosti muslimana, a ja samo želim da budem kao Martin Krpan", rekao je Snežić.

Jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih istraživačkih novinara, urednik portala Istraga, Avdo Avdić više puta je dobio prijetnje. Po završetku današnjeg ročišta, izazvao je Snežiča riječima: "Hoćeš da budeš kao Martin Krpan? Hoćeš da odsiječeš glave muslimanima?"

Crtež na majici Roka Snežiča (Foto: Delo.si)
Crtež na majici Roka Snežiča (Foto: Delo.si)

U Okružnom sudu u Mariboru danas je održano prvo ročište na kojem se kao privatni tužilac pojavio poznati poreski savjetnik Snežič. Avdića tereti za dva krivična djela, uvredljivu optužbu i klevetu.

"Sretan sam što sam konačno vidio Roka Snežiča uživo. Očekujem da će sve što sam objavio biti potvrđeno na sudu. Zato što sam objavljivao dokumente uglavnom iz slovenskog pravosuđa koje vodi istragu protiv Snežiča i pravosuđa Bosne i Hercegovine koje također istražuje Snežiča, zbog pranja novca. Tako da sam objavio dokumentaciju istražnih organa Slovenije i BiH, a on me sad tuži da dokaže da sam lagao. Ako lažu slovenski i bosanski istražni organi, onda lažem i ja", rekao je prije suđenja Avdiću.

Budući da se današnja sutkinja Maša Blažeka i Rok Snežič poznaju još iz osnovne škole, Avdić je tražio njeno isključenje. Suđenje je tako danas vrlo brzo okončano. Konačnu odluku donosi predsjednik suda.

Ovo je druga privatna tužba Roka Snežiča protiv Avdića. Okružni sud u Ljubljani je krajem prošle sedmice presudio u korist Avdića. Sud je prekinuo sudski postupak zbog toga što Snežič nije došao na suđenje. Snežič će morati da plati troškove krivičnog postupka u iznosu od 820,16 eura i sudsku taksu od 100 eura.