Regija
0

Ljubljana zbog vinjeta u sporu s Bruxellesom?

FENA
Europska komisija privremeno je zaustavila sufinanciranje izgradnje slovenskih autocesta dok se ne razjasni situacija oko uvođenja naplate cestarina preko vinjeta, piše u petak ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Prema srednjoročnom financijskom planu EU-a Slovenija bi trebala u razdoblju 2005.-2013. dobiti ukupno 256 milijuna eura za svoje ceste iz europskih kohezijskih fondova, od čega 28 milijuna u ovoj i 58 milijuna u sljedećoj godini, no program je privremeno zaustavljen zbog najave Vlade da će s polovicom godine početi naplaćivati cestarine novim sustavom, preko vinjeta i porušiti naplatne postaje koje su građene iz tih sredstava, piše "Dnevnik" koji tvrdi da je obavijest o tome dobila i agencija DARS koja upravlja autocestama.

Daljnja isplata ovisi o odgovoru slovenske Vlade Bruxellesu u vezi s vinjetama, piše list. Slovensko ministarstvo za lokalnu samoupravu i regionalni razvitak najavilo je da će ovih dana Bruxellesu dostaviti potrebnu dokumentaciju o projektu koji se treba financirati europskim sredstvima i dodatnu argumentaciju o uvođenju vinjeta za automobile u domaćem prometu i tranzitu, objavila je u petak Slovenska tiskovna agencija STA.

Istodobno, glasnogovornica europske povjerenice za regionalnu politiku Eva Kaluzynska izjavila je za slovenske medije u petak u Bruxellesu da se ne radi o blokiranju financiranja slovenskog projekta budući da on za ovu godinu još nije bio ni potvrđen ni odbačen, te da država koja projekt predlaže mora među ostalim u dokumentu prikazati sve izvore njegova financiranja.

"Dnevnik" naime piše da je do zastoja u odobravanju sredstava za ceste došlo zbog "promijenjenih ulaznih parametara" u financiranju autocesta, budući da vlada i DARS računaju da će novim sustavom vinjeta osiguravati dvadeset milijuna eura prihoda više nego sadašnjim sistemom.

Bivši guverner slovenske središnje banke Mitja Gaspari izjavio je prošlog tjedna da bi Slovenija s vinjetama mogla doći u spor s Europskom unijom jer nisu predviđene vinjete za kraće vrijeme, za tranzit, kakve poznaju u Austriji.