Regija
14

Ljubljana za tri godine dobija prvu džamiju

Anadolija
Izgradnja prve džamije u glavnom gradu Slovenije, za oko 40 hiljada muslimana koji žive u toj zemlji, mogla bi biti završena za oko tri godine, tačnije do 2017, pišu slovenački mediji.

“Imamo obezbijeđeno oko 60 posto svih finansijskih sredstava potrebnih za izgradnju džamije. Očekujemo i značajan doprinos vjernika koji su već ranije dali doprinos za kupovinu zemljišta za džamiju”, kazao je sekretar Islamske zajednice (IZ) u Sloveniji Nevzet Porić.

Procjenjuje se da će za dovršenje džamije i Islamskog kulturnog centra u Ljubljani biti potrebno oko 20 miliona eura, od čega 12 miliona otpada na građevinske radove.

Izgradnju džamije obećao je prije osam godina gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković i obećanje jednim dijelom ispunio prodajom gradskog zemljišta u tu svrhu.

Inače, u setembru 2013. godine svečano je postavljen i kamen temeljac za džamiju, a uskoro bi trebao biti objavljen i javni poziv za projektne i izvođačke radove. Predviđeno je da glavni objekt s džamijom i kulturnim centrom bude visok 12 metara, s minaretom od 40 metara.