Regija
0

Ljubljana: Negativne reakcije na prijedlog referenduma o Hrvatskoj

FENA
Ljubljana
Ljubljana
Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u četvrtak da je inicijativa ultranacionalističkog prvaka Zmage Jelinčića o referendumu na kojemu bi se odlučivalo hoće li EU Hrvatsku primiti samostalno ili u paketu s državama zapadnog Balkana "u sadašnjem trenutku" potpuno promašena.

"Hrvatska nije pred ulaskom u EU, Hrvatska tek pregovara o članstvu i ima pred sobom brojna pregovaračka poglavlja", rekao je Janša.

Jelinčić je u parlamentarnu proceduru poslao prijedlog o tzv. konzultativnom referendumu o pitanju "Jeste li za to da Hrvatska samostalno uđe u EU?"

Jelinčić se zauzima za to da Hrvatska zbog "agresivne politike" prema Sloveniji kao članici Europske unije i zbog ZERP-a kojim je Sloveniji zatvorila pristup međunarodnim vodama, u Europsku uniju uđe tek kad ispuni sve pristupne kriterije, kao i ostale balkanske države, te prije toga poništi ZERP.

"Naša politika prema Hrvatskoj nije mlaka već odlučna", rekao je Janša odgovarajući na kritike i zahtjeve nekih nacionalističkih stranaka. Janša je dodao da je njegova vlada prva koja je odgovora na svaki jednostrani potez Hrvatske.

Na Jelinčićev prijedlog o referendumu u četvrtak su reagirali i Slovenski socijalni demokrati (SD) i priopćili da ga neće podržati.

"Nećemo podržati Jelinèièev referendum, a gospodarski i susjedski interes Slovenije je da Hrvatska uđe u EU, kako bi nas sa svih strana okruživale članice EU-a", rekao je na konferenciji za novinare Miran Potrč, predsjednik zastupničke skupine te stranke.

Protiveći se Jelinèièevoj nacionalističkoj retorici, Potrè je u vezi sa ZERP-om rekao da Slovenija ionako ima sve mogućnosti da svoje interese ugrađuje u stajališta Europske unije i pregovarački proces Hrvatske, kao članica i kao predsjedajuća Europske unije, pa zato referendum nije potreban.