Regija
0

Ljubljana: Kako su bilješke o slovensko-američkim razgovorima stigle u javnost?

FENA
Ljubljana
Ljubljana
Zbog neovlaštene objave bilješke o razgovorima slovenskih i američkih diplomata o slovenskom predsjedanju Europskom unijom i priznanju Kosova, što je u petak učinjeno u ljubljanskom "Dnevniku" i beogradskoj "Politici", pokrenuta je službena istraga, a slovenski veleposlanik u SAD-u Samuel Žbogar pozvan je u Ljubljanu na konzultacije, objavilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

"Pokrenuli smo aktivnosti koje imaju cilj ustanoviti stvarne uzroke i pozadinu te objave. U vezi s tim određena je interna istraga i dodatno pooštrena kontrola dostupnosti našem kompjutorskom sustavu", navodi se u priopćenju slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

Ljubljanski "Dnevnik" i beogradski list "Politika" u petak su paralelno objavili detalje s citatima iz razgovora slovenskih i američkih diplomata u Washingtonu 24. decembra prošle godine, u vezi s djelovanjem Slovenije tijekom predsjedanja Europskom unijom.

Pozivajući se na bilješke iz dokumenta od devet stranica o tom sastanku, "Dnevnik" i "Politika" navode da je SAD preporučio Sloveniji da prva među državama članicama EU-a prizna Kosovo nakon što kosovska skupština donese deklaraciju o neovisnosti.

Američki diplomati su također preporučili da se proeuropskim snagama u Srbiji još prije drugog kruga predsjedničkih izbora da pozitivni signal potpisivanjem Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji s EU-om.