|

Ljubljana i Zagreb će tražiti arhive Udbe

Ljubljana i Zagreb će tražiti arhive Udbe
2
S
SRNA
1.12.2014. u 09:54
7
komentara
2

dijeljenja
Ljubljana i Zagreb će tražiti arhive Udbe Arhiv Republike Slovenije
Slovenija i Hrvatska namjeravaju da u pogodnom trenutku od Beograda zatraže potpuni pristup svim dokumentima nekadašnje zajedničke tajne službe Udbe.
List navodi da Ljubljana i Zagreb smatraju da Srbija ne može da ima eksluzivitet nad podacima koji su prikupljani na "saveznom nivou" u zajedničkoj državi, pišu Večernje novosti.

Čak i ako Njemačka da "zeleno svjetlo" za otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU, Srbiju bi mogle da "zakoče" bivše republike, a u svjetlu "zahlađenja" odnosa između Srbije i Hrvatske taj zahtjev bi mogao da bude ispostavljen već u decembru.

Iako je, navodi list, Hrvatska ne tako davno isticala da neće kočiti Beograd onako kako je njih usporavala Llubljana, izvjesno je da se ova uvjeravanja neće ostvariti i da će Hrvatska tražiti definitivno rješavanje pitanja granica na Dunavu sa dijelom okolnog zemljišta, onako kako to njoj odgovara, a riječ je o čak 10.000 hektara.

Tome, ističu Večernje novosti, treba dodati i insistiranje Hrvatske na povratku umjetnina, koje su odnesene tokom rata i raspada Jugoslavije, rješavanje pitanja nestalih lica i moguće zahtjeve za pokretanje novih optužnica za ratne zločine..

List ocjenjuje da će Zagreb, ali i Ljubljana, vjerovatno, iskoristiti priliku da pokrenu i temu zajedničkih ulaganja u kapitalne projekte u vrijeme SFRJ, ciljajući milijarde eura, a to što srpski građani i država potražuju vraćanje mnogo vrijednije imovine neće značiti mnogo.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...