|

Ljubljana: 10.000 demonstranata tražilo ostavke Janše i Jankovića

Ljubljana: 10.000 demonstranata tražilo ostavke Janše i Jankovića
0
S
SRNA
11.1.2013. u 20:33
1
komentara
0

dijeljenja
Ljubljana: 10.000 demonstranata tražilo ostavke Janše i Jankovića Foto: Rtvslo.si
Gotovo 10.000 demonstranata okupilo se danas u Ljubljani tražeći da premijer Janez Janša i lider opozicije Zoran Janković podnesu ostavke nakon što su u zvaničnom izvještaju optuženi za korupciju.
Demonstranti su spaljivali fotografije Janše i Jankovića ispred zgrade parlamenta u Ljubljani. Policija obučena u opremu za suzbijanje nereda nije intervenisala.

U izvještaju, koji je ove sedmice objavila državna komisija za sprečavanje korupcije, Janša i Janković su optuženi za korupciju, čime je stvorena politička kriza u Sloveniji koja se već suočava sa ekonomskim problemima.

Predsjedavajući komisije Goran Klemenčič rekao je danas da su Janša i Janković optuženi za "sistemska, obimna i neprestana kršenja zakona protiv korupcije".

"Ovo je prvi put u ovoj zemlji da je komisija za sprečavanje korupcije optužila šefa vlade i opozicije, koji praktično zajedno pokrivaju više od 60 posto slovenačke političke sfere i bili su na veoma visokim funkcijama", rekao je Klemenčič.

U izvještaju komisije ističe se da Janša nije prijavio više od 200.000 eura privatnih sredstava dok Janković, koji je i gradonačelnik Ljubljane, nije razjasnio porijeklo 2,4 miliona eura. Obojica negiraju optužbe i odbijaju da ponesu ostavke, dok su kritikovali Klemenčića i komisiju.

Demonstranti su danas zatražili i okončanje mjera štednje, koje je predložila Janšina vlada u okviru napora da izbjegnu finansijsku pomoć EU.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...