|

Ljubičić: Jeftinije ulaznice za žene predstavlja diskriminaciju

Ljubičić: Jeftinije ulaznice za žene predstavlja diskriminaciju
0
F
FENA
29.12.2011. u 17:41
6
komentara
0

dijeljenja
Ljubičić: Jeftinije ulaznice za žene predstavlja  diskriminaciju Višnja Ljubičić
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozorila je danas organizatore proslave dočeka Nove godine koji u svojim promidžbenim porukama reklamiraju jeftiniju cijenu ulaznice za žene da to predstavlja izravnu diskriminaciju temeljem spola u pogledu pristupa tržišnim uslugama koja je zabranjena Zakonom o ravnopravnosti spolova i Zakonom o suzbijanju diskriminacije.
Pravobraniteljica u priopćenju naglašava kako bez obzira što naizgled dovodi muškarce u nepovoljniji položaj takva praksa u biti dugoročno najviše šteti ženama jer učvršćuje i perpetuira tradicionalna stereotipna shvaćanja o ženama kao pripadnicama tzv. "nježnijeg" odnosno društveno slabijeg spola.

Stoga pravobraniteljica za ravnopravnost spolova odbacuje argumente kojima se takva diskriminatorna praksa nižih cijena usluge za žene učestalo pokušava opravdati navodnom činjenicom da žene na takvim događajima konzumiraju manje hrane i pića.

"Čak i da takvi argumenti imaju određenu statističku podlogu oni predstavljaju izraz rodno uvjetovanog stereotipnog poimanja žena i muškaraca koje Zakon o ravnopravnosti spolova, u skladu s pravnom stečevinom Europske Unije, zabranjuje", navodi se u priopćenju.

Pravobraniteljica Ljubičić podsjeća kako je jamstvo jednakog postupanja bez obzira na spol zakonom zajamčeno pravo svake žene i svakog muškarca kao jedinstvene osobe neovisno o njenoj pripadnosti nekoj društvenoj skupini. U tom smislu hrvatski pravni poredak zabranjuje bilo koji oblik ograničavanja jednakih prilika za žene i muškarce zasnovan na stereotipnom poimanju žena i muškaraca, bez obzira radi li se o nerazumnim ili o tzv. racionalnim stereotipovima.

Pravobraniteljica upozorava i kako se organizatori ovakvih tržišnih usluga izlažu mogućnosti pojedinačnih antidiskriminacijeskih tužbi iz Zakona o suzbijanju diskriminacije, odnosno udružne tužbe iz Zakona o suzbijanju diskriminacije.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...