Srbija
0

Ljaljić očekuje hapšenje Mladića i Hadžića do kraja godine

FENA
Rasim Ljajić
Rasim Ljajić
Predsjednik srbijanskoga Nacionalnog vijeća za saradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić istakao je kako očekuje da će haški bjegunci Ratko Mladić i Goran Hadžić do kraja godine biti izručeni Tribunalu, objasnivši da akcijski tim za njihovo otkrivanje i hapšenje raspolaže s više podataka o njihovu dosadašnjem kretanju.

Ljajić je u intervjuu datom u ponedjeljak kasno navečer srbijanskoj državnoj televiziji RTS, koji su u utorak prenijeli beogradski mediji, objasnio kako očekivanje da će Mladić biti uhapšen do kraja godine polazi od ocjene da bi posljedice za Srbiju bile teške ako se taj slučaj uskoro ne završi.

"Ne znamo je li on ovdje. Ne mogu, međutim, zamisliti posljedice za zemlju kad bismo 2010. dočekali s neriješenim pitanjem slučaja Mladić. Moram podsjetiti da u zadnje vrijeme nismo najavljivali akcije, recimo, kao za Tolimira ili Karadžića, ali su ti slučajevi uspješno riješeni", objasnio je Ljajić.

Također je kazao da je Srbija spremna s haškim tribunalom potpisati sporazum o odgovarajućem tretmanu haških osuđenika koji bi kazne izdržavali u srbijanskim zatvorima te da će to biti predočeno glavnom tužitelju Sergeu Brammertzu kad sljedeće sedmice posjeti Beograd.

Po Ljajićevim riječima, nedavno izrečene presude bivšim srbijanskim vojnim i policijskim generalima ponovno su dovele Hag u središte srbijanske javnosti je i broj građana koji se protive saradnji s tribunalom porastao s 52 na 59 posto.