Regija
0

Ljaljić: Iznenadna odluka Žalbenog vijeća uvlači Srbiju u spor

FENA
Rasim Ljajić
Rasim Ljajić
Iznenadnom odlukom Žalbenog vijeća Haškog tribunala kojom je Pretresnom vijeću tog suda naloženo da opozove odluku o privremenom puštanju Vojislava Šešelja na slobodu, Srbija se ni kriva ni dužna uvlači u spor između Sudskog vijeća, Tužilaštva i samog lidera radikala, ocijenio je predsjednik Nacionalnog vijeća za saradnju s tribunalom Rasim Ljajić.

"Tribunal nastavlja sa svojim, najblaže rečeno, čudnim i zbunjujućim odlukama. Najprije je Šešelj pušten pod okolnostima koje su nezabilježene u dosadašnjoj praksi, a to praktično znači bez ikakvih uvjeta koji su postavljeni pred njega i državu Srbiju ", navodi se u saopćenju Ljajićevog ureda.

Naslućujući što bi mogao biti scenarij tog puštanja, Vlada Srbije je vrlo jasno, u pismu koje je tada poslao Haškom tribunalu, naglasila da je spremna pružiti jamstva Šešelju, ukoliko ih prihvata, s obzirom da ih je ranije odbijao i ukoliko se on sam suglasi s uvjetima koje postavlja Pretresno vijeće Tribunala, naveo je Ljajić.

Međutim, Haški tribunal je, podsjeća, donio odluku praktično bezuvjetnog puštanja, uz ogradu da Šešelj jedino ne smije utjecati na svjedoke u procesu i žrtve, javlja Tanjug.

"Sada se, kaže, iznenada donosi odluka o Šešeljevom povratku u Haag o kojoj smo se informisali sa stranice Tribunala. Na taj način, Srbija se ni kriva ni dužna uvlači u spor između Sudskog vijeća, Tužilaštva i samog Šešelja", istaknuo je Ljajić.

On je ukazao i da je Srbija do sada izvršila sve svoje obaveze prema Haaškom tribunalu, ali da donošenje dvije kontradiktorne odluke o istoj stvari za samo pet mjeseci, "našu saradnju s Haagom značajno otežava, a također dodatno utječe na kredibilitet suda i percepciju koju naša javnost ima prema toj instituciji".

Žalbeno vijeće, na kraju, nalaže da uvjeti Naredbe o privremenom puštanju na slobodu ostanu na snazi dok ne bude donesena naredba Sudskog vijeća kojom se ukida Šešeljevo privremeno oslobađanje u skladu sa sadašnjom odlukom.