Regija
0

Ljajić: U ponedjeljak ćemo vidjeti stepen razumijevanja EU-a

FENA
Predsjednik srbijanskoga Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić izjavio je u četvrtak u Bruxellesu kako se nada da je na sastanku s evropskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom naišao na razumijevanje za saradnju Srbije s ICTY-em, ali da će se stepen toga razumijevanja znati u ponedjeljak nakon sastanka Vijeća ministara EU-a.

Ministri EU-a će, naime, u ponedjeljak raspravljati o tome da li je Srbija učinila dovoljno da ispuni uvjet pune saradnje s Haagom, što je preduvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU-om.

"Imali smo vrlo koristan i dobar razgovor. Informirali smo Rehna o provođenju Akcionog plana i lociranju haških optuženika", izjavio je Ljajić u četvrtak nakon sastanka s evropskim povjerenikom, kojem je prisustvovao i posebni tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević.

"Nismo došli ništa da obećavamo, već da kažemo šta smo do sada uradili i koje mjere planiramo poduzeti da se haški otpuženici što prije nađu u Haagu", istaknuo je on.

Ljajić je najavio, kako prenosi Tanjug, da će sredinom februara u Beogradu razgovarati s glavnim tužiteljem ICTY-a Sergeom Brammertzom o saradnji Beograda i Haaga.

Na pitanje da li mu je Rehn prenio zamjerke Brammertza na saradnju s Beogradom, Ljajić je odgovorio kako je utisak povjerenika da se haški tužitelj "želi držati samo nadležnosti ICTY-a i ne želi se uplitati u politiku, što je nesumnjivo značajno".