{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ljajić: Tražit ćemo da haški osuđenici služe kazne u Srbiji

F
2.12.2012. u 10:17
112
30
Ljajić: Tražit ćemo da haški osuđenici služe kazne u Srbiji
112
Ljajić: Tražit ćemo da haški osuđenici služe kazne u Srbiji
Rasim Ljajić
Potpredsjednik Vlade Srbije i predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da će Srbija ponovo pokrenuti inicijativu pred Haškim sudom i Ujedinjenim nacijama da njeni državljani koji su osuđeni u Haagu izdržavaju kaznu u Srbiji.
"Ovo je momenat da se to uradi, ali nažalost, lopta nije u našem dvorištu", rekao je Ljajić današnjim Novostima, prenosi Tanjug. On je objasnio da formalnu odluku mora da donese Vijeće sigurnosti UN-a, koje je osnovalo Haški sud, ali i da Tribunal mora da pruži svoje mišljenje.

"To pitanje je u posljednjih nekoliko godina konstantna tema svih naših razgovora s predstavnicima Haškog tribunala, i suda i tužilaštva", rekao je Ljajić, podsjećajući da je generalni tajnik UN-a 1993. godine donio preporuku prema kojoj osuđenici ne treba da izdržavaju kazne zatvora u zemljama bivše Jugoslavije, zato što je rat trajao.

"To je donekle bilo i logično i u posljeratnom periodu, zbog još svežih posljedica", ocijenio je Ljajić. On je, međutim, dodao da je Nacionalni savjet za saradnju s Haagom nekoliko puta pisao generalnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu i tražio da se i Srbija upiše na spisak 17 zemalja koje su potpisale sporazum s Haškim tribunalom o izdržavanju kazni.

"Doskora, kada su neki od haških bjegunaca bili na slobodi, odgovor je bio - prvo morate da uhapsite Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Kada je ovo pitanje pokrenuto poslije njihovog hapšenja, stigao je novi odgovor: osuđenici bi u Srbiji bili tretirani kao heroji i izdržavali bi kazne u povlaštenim uslovima", prenio je Ljajić, napominjući da će Srbija ponovo tražiti da njeni državljani osuđeni u Haagu kaznu služe u Srbiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: