Regija
0

Ljajić: Saradnja s Haagom zadovoljavajuća

FENA
Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da je u posljednjih godinu dana "saradnja s Haagom na sasvim zadovoljavajućem nivou" kada su u pitanju svjedoci, dokumentacija i pristup arhivama.

Ljajić, koji je ranije ocijenio da izvještaj glavnog haškog tužioca Sergea Brammertza nije izbalansiran i najavio odgovor Srbije u vidu posebnog izvještaja Vijeću sigurnosti, rekao je da postoji nekoliko razloga za odgovor Brammertzu.

Predsjednik Nacionalnog savjeta je, u emisiji Televizije B92, istakao da Nacionalni savjet nije ni očekivao pozitivan izvještaj, jer su četiri haška optuženika još uvijek na slobodi, ali smatra da je Brammertz trebalo da istakne "napredak ostvaren u drugim vidovima saradnje, jer je evidentno da postoje rezultati".

On je precizirao da je od ukupno 1.671 zahtjeva, na 95 posto odgovoreno, a od 18 zahtjeva koji su u postupku na 15 je djelomično odgovoreno.

Ljajić je naveo da ima napretka i u dostavljanju dokumentacije, u pristupu arhivama, da je 400 svjedoka oslobođeno obaveze čuvanja državne i vojne tajne, da je tužilaštvo imalo 20 pristupa domaćim arhivama i da se ne može dopustiti nesmetani i neograničeni pristup arhivama BIA-e.

On ističe da je netačna ocjena da nisu zaštićeni svjedoci i da ne postoji svjedok za koga je tužilaštvo tražilo posebne mjere zaštite a da nije i zaštićen. "U posljednjih godinu dana zaštitili smo osam svjedoka za koje je tužilaštvo tražilo zaštitu", dodao je.

Navodeći da preostali odbjegli haški optuženici, nažalost, nisu nadohvat ruke, jer da jesu bili bi već u Haagu, Ljajić je najavio da će, ako bude formirana demokratska, proevropska vlada, to biti jedno od prioritetnih pitanja.

Ljajić kaže da želja nije konfrontacija i polemika sa Brammertzom, nego uspostavljanje odnosa povjerenja, i da ne treba očekivati da će Brammertzov izvještaj imati posljedice po državu, javio je Tanjug.

Nacionalni savjet za saradnju s Haškim tribunalom usvojio je 27. maja izvještaj o saradnji Srbije s tim sudom u kojem se ističe da je ta saradnja do sada bila konstruktivna i uspješna.

Izvještaj o saradnji Srbije s Tribunalom u Haagu bit će dostavljen predstavnicima država članica Vijeća sigurnosti UN-a koji će, kako je najavljeno, 4. juna razmatrati prvi redovan izvještaj novog tužioca Haškog tribunala Sergea Brammertza.

"Stav Republike Srbije je da se proces saradnje s Međunarodnim krivičnim tribunalom za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji može okarakterizirti kao konstruktivan i uspješan iz sljedećih razloga: od 46 okrivljenih čiju je predaju Tribunal zahtijevao od Srbije, Tribunalu su predate 42 osobe", navodi se izvještaju Nacionalnog savjeta.