Između "opstanka i nestanka"
3

Ljajić potpredsjednik i ministar buduće vlade Srbije

Agencija Anadolija
Rasim Ljajić
Rasim Ljajić
Lider Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić biće budući potpredsjednik i ministar vlade Srbije.

Nako sjednice Predsjedništva SDPS-a, saopšteno je da je jednoglasno donijeta odluka da stranka čini dio vladajuće većine u Srbiji i da na taj način aktivno participira u vladi Srbije.

Lider Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić biće budući potpredsjednik i ministar vlade Srbije.

"Ja ću biti potpredsjednik vlade i ministar za spoljnju i unutrašnju trgovinu, telekomunikaciju i informatičko društvo. Moram reći da je ovo bila jedna od najtežih odluka koju sam donio zajedno sa svojim kolega i saradnicima", rekao je Ljajić na konferenciji za novinare.

On je istakao da je svjestan da je ova odluka moralno diskutabilna i zato ima "gorak ukus" u ustima ali, kako je dodao, birali su između "opstanka i nestanka" SDPS-a.

"Kao mlada stranka koja je ostala bez vlasti svuda u zemlji, bukvalno samo u dvije opštine u Novom Pazaru i Prijepolju, i te vlasti bi bile dovedene u pitanje s obzirom da nismo postali dio vladajuće većine jer su naši konkurenti takođe uzeli učešće u vladi Srbije.Takođe u Vojvodini smo ostali bez vlasti. Osim toga htjeli smo da preuzmemo odgovornost iako se radi o teškim vremenima koja nas očekuju, velikim izazovima.

Svjesni smo da su u Srbiji neophodne, političke, ekonomske, društvene i sveopšte reforme. Smatramo da imamo ljude i mogućnosti da damo doprinos tim reformama", ocjenio je Ljajić koji je u proteklih 12 godina neprekidno bio član vlade SRJ i Srbije.

SDPS koja se za vrijeme izbora nalazila na listi Demokratske stranke (DS) će sa svojih sedam poslaničkih mjesta činiti skupštinsku većinu sa SNS, SPS-PUPS-JS i URS.

DS je juče donio odluku da ne podrži Ljajićev ulazak u vladu i naveli da to nije odluka DS-a, već lična odluka Ljajića.

Predsjedništvo DS-a odlučilo je juče da ne podrži ulazak svoje fukcionerka Milice

Delević koja, za razliku od Ljajića, nije prihvatila da bude ministar vanjskih poslova. Ljajićeva stranka je, kako nezvanično saznajemo, u budućoj vladi dobila mjesto tri državna sekretara kao i upravljanje prduzećem "Srbija šume".