{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ljajić: Pad Vlade Srbije najrealnije rješenje za političku krizu

F
7.2.2008. u 09:28
0
0
Ljajić: Pad Vlade Srbije najrealnije rješenje za političku krizu
0
Ljajić: Pad Vlade Srbije najrealnije rješenje za političku krizu
Vlada Srbije je u najozbiljnijoj krizi od svog formiranja a njen pad je trenutno najrealnije rješenje, izjavio je ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić.
"Postoje samo dva racionalna izlaza iz te krize - prvi i najbolji je dogovor stranaka u vladajućoj koaliciji, pošto je u ovom trenutku, uprkos svim razlikama, politička stabilnost Srbije najvažnija. Drugi izlaz je dogovor o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora. Svako treće rješenje izazvalo bi krupne političke potrese sa nesagledivim posljedicama", rekao je Ljajić za današnje "Novosti".

Upitan šta je trenutno najrealnije, Ljajić je odgovorio: "Nažalost, plašim se da je to pad Vlade."

On je pojasnio da bi to "treće rješenje", koje bi izazvalo krupne potrese, bilo stvaranje manjinske vlade Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije uz podršku radikala.

"To bi zakratko odgodilo krizu, ali bi dugoročno izazvalo najgore moguće posljedice po Srbiju", kazao je on.

Upitan kako razriješiti spor o tome da li prvo treba da zasjeda parlament ili Vlada, Ljajić je odgovorio da "svako dalje zaoštravanje odnosa u koaliciji i pravničko nadmudrivanje može samo da produbi krizu".

"To nije u domenu prava, nego politički odgovor na ovu krizu", kazao je on i izrazio uvjerenje da će kriza biti razriješene do kraja sedmice.

Ljajić je ocijenio i da bi, u slučaju da padne Vlada, logično bilo da se parlamentarni izbori održe istovremeno sa lokalnim - 11. maja.

Na pitanje da li srpski predsjednik i premijer Boris Tadić i Vojislav Koštunica mogu dogovorom da spriječe pad Vlade, Ljajić je odgovorio: "Tadić više nema manevarski prostor da pravi kompromis s Koštunicom oko evropskog puta Srbije. Niti smije da kalkulira. Tadić je pobijedio upravo na talasu ulaska Srbije u Evropsku uniju, a to je podržalo gotovo 2,3 miliona građana."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: