Zbog Sarajevske deklaracije
0

Ljajić očekuje pritisak EK-a na Zagreb

FENA
Srbijanski ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je u srijedu da će Srbija zatražiti da Europska komisija počne pregovore o provedbi Sarajevske deklaracije kako bi se što brže riješilo pitanje izbjeglica u zemljama u regiji, prenijeli su beogradski elektronički mediji.

Ljajić je kazao da taj dokument još nije proveden zbog neriješenih imovinskih prava srpskih izbjeglica iz Hrvatske te da se traži kompromisno rješenje u vezi s njihovim stanarskim pravima, koja također nisu riješena.

Istaknuvši da je dosad riješeno pitanje konvalidacije radnog staža, dodao je kako očekuje da će EK učiniti pritisak na službeni Zagreb kako bi se nastavili razgovori i pronašlo kompromisno rješenje za pitanje stanarskih prava.

Srbijanski povjerenik za izbjeglice Vladimir Cucić kazao je da je Hrvatska nepravedno "segregirala" svoje građane izbjegle u Srbiju te da zbog toga ne može napredovati prema EU.

Po njegovoj ocjeni, Hrvatska je počinila "ekonomsku otimačinu", a riječ je o 42 tisuće stanova i pet do šest godina neisplaćivanja mirovina.

Sarajevsku deklaraciju potpisale su 2005. tadašnja Srbija i Crna Gora, Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Na temelju deklaracije tri su se strane obvezale da će do kraja 2006. preostalim izbjeglicama, koji borave u svakoj od zemalja potpisnica, pružiti trajno rješenje, bilo omogućivanjem brza povratka u matičnu zemlju ili lokalnom integracijom.