Regija
0

Ljajić: Formalno-pravno treba da izručimo Šešelja

FENA
Rasim Ljajić
Rasim Ljajić
Predsjednik Nacionalnog vijeća za suradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić izjavio je u utorak kako Srbija čisto, formalno-pravno treba da izruči haškog optuženika Vojislava Šešelja Haškom sudu.

Naglasio je kako to proizlazi iz člana 29. Statuta Haškog suda, ali i da postoji odredba u Zakonu o suradnji s tim sudom koja navodi pod kojim uvjetima Srbija može da izruči svoje državljane.

''Mi ćemo sasvim sigurno do 15. marta imati mogućnost da ukažemo na sve nelogičnosti koje su pratile čitav ovaj predmet. Dugo se bavim Sudom i ovo je možda prvi slučaj da Srbija ničim nije doprinijela da se dođe u ovakav ćorsokak'', rekao je za Ljajić.

Istaknuo je kako je sve što je Haški sud radio u ovom slučaju bilo je manje-više pogrešno, od činjenice da nema presude 12 godina, preko puštanja na slobodu bez ikakvih garancija, pa do zahtjeva da se Šešelj vrati i naprasnog zakazivanja izricanja presude.

Na pitanje kakve je Vlada Srbije dala garancije, on je istaknuo da Sud nije tražio garancije, niti je Šešelj htio da dobije garancije Vlade Srbije.

''Nikada Šešelj nije htio da traži garancije. Mi smo dobili pismo Suda i u odgovoru smo vrlo jasno istaknuli da ćemo dati garancije ukoliko se Šešelj s njima slaže i prihvaća uvjete koji su važili za sve optužene do tada'', rekao je Ljajić.

Prema njegovim riječima, Sud nije reagirao na pismo, jer pismo nije ni stiglo, a oni su donijeli odluku da Šešelja puste bez ikakvih uvjeta.

''Jedini uvjet koji smo imali u ovom slučaju jeste da Šešelju ne izdajemo pasoš. Nikakvih drugih uvjeta za Vladu Srbije nije bilo. Čak i u odluci o puštanju na privremenu slobodu je pisalo da oni očekuju da se Šešelj vrati na izricanje presude dobrovoljno'', naglasio je Ljajić.