Regija
0

Le Monde: Đelić nagovijestio mogućnost koalicije DS-SPS

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić nagovijestio je mogućnost koalicije Demokratske stranke (DS) sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS) i odbacio mogućnost koalicije sa Demokratskom strankom Srbije (DSS), u intervjuu koji je u popodnevnom izdanju objavio francuski list Le Monde.

"Matematički zakoni su neizbježni", rekao je Đelić na pitanje o mogućoj koaliciji sa "nasljednicima Slobodana Miloševića".

"Potrebno je da imamo osjećaj odgovornosti i u sedmicama koje dolaze formiramo koherentnu većinu", rekao je potpredsjednik vlade Srbije, odbacujući mogućnost koalicije s DSS-om.

Koštunica je "prešao Rubikon time što je postao radikalniji od radikala", rekao je Đelić "Mondu".

On je ocijenio da se SPS "još mora mijenjati", ali da "u osnovi imamo istu ideologiju".

"Problem odgovornih SPS-a je što oko 80 posto njihovog glasačkog tijela čine penzioneri koji su vezani za predstavu o Miloševiću. Ali mi u osnovi imamo istu ideologiju: ljevičarsku (…)", rekao je Đelić.

On je objasnio da se DS i SPS razlikuju u pitanju saradnje s Haškim sudom (ICTY) te tu saradnju nazvao "moralnim imperativom ako želimo pravdu za srpske žrtve".

Potpredsjednik vlade je priznao da su čelnici koalicije "Za evropsku Srbiju" bili iznenađeni razmjerama "pobjede, jer su neke političke snage tokom kampanje instrumentalizirale tu međunarodnu nepravdu", odnosno proglašenje nezavisnosti Kosova.

On je ocijenio da bi koalicija Srpske radikalne stranke, DSS-a i SPS-a bila "politički neodrživa", koalicija koja bi "zatvorila vrata Evropi i ne bi bila u stanju da odgovori na ekonomske izazove".

Đelić je rekao da demokratske snage u Srbiji očekuju od Evropske unije da se pronađe zajednički teren sa Srbijom, a ne da joj se nameću novi uvjeti koji idu u prilog radikalima.

Potpredsjednik Vlade se zahvalio Francuskoj zbog njenih "napora da se potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om, da se omoguće besplatne vize" i pohvalio zajedničku odluku Francuske i Njemačke da ponude 100 stipendija srbijanskim studentima.

"Naša ambicija je da do kraja godine dobijemo status kandidata (za ulazak u EU) i postanemo njezin član između 2012. i 2014. godine", rekao je Đelić.