Regija
0

Lawrence Rossin prvi zamjenik civilnog upravitelja UN-a na Kosovu

FENA
Glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon imenovao je američkog diplomata Lawrencea G. Rossina prvim zamjenikom civilnog upravitelja UN-a na Kosovu Joachima Rueckera, objavili su u srijedu mediji u Prištini.

Rossin u srijedu stupa na dužnost, navode prištinski mediji pozivajući se na izjavu glasnogovornice glavnog tajnika UN-a Michele Montas.

Rossin je od 2004. bio pomoćnik glavnog tajnika i glavni zamjenik posebnog predstavnika u misijama UN-a na Kosovu i na Haitiju.

Od 2001. do 2003., Rpssin je bio veleposlanik Sjedinjenih Država u Hrvatskoj.

Dosadašnji prvi zamjenik civilnog upravitelja UN-a na Kosovu Joachima Rueckera, Steven Schook napustio je Kosovo 18. prosinca jer mu nije bio produljen ugovor.

Schook je u rujnu 2007. objelodanio da je unutarnja kontrola UN-a počela istragu protiv njega zbog bliskih veza s kosovskim dužnosnicima i navodnih veza sa ženama zaposlenima u Civilnoj upravi (UNMIK).

Schook je pod istragom i zbog suradnje s bivšim čelnikom Oslobodilačke vojske Kosova Ramushem Haradinajem, kojem se pred Haškim tribunalom sudi za zločine nad Srbima, Romima i Albancima u oblasti Dečana u proljeće i ljeto 1998.