Regija
0

Lavrov: Rusija neće dopustiti članstvo Kosova u UN-u

FENA
Rusija neće dopustiti punopravno članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i neće dopustiti mogućnost da se pitanje Kosova izvede iz sfere utjecaja svjetske organizacije, izjavio je danas ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

"Učinili smo sve što je moguće da srušimo planove brzog i širokog priznanja nezavisnosti Kosova", rekao je Lavrov u ruskoj Dumi.

Šef ruske diplomatije ocijenio je da priznanje nezavisnosti Kosova predstavlja "kaznene mjere država, koje pokušavaju da prisvoje sebi pravo da govore u ime cjelokupne međunarodne zajednice".

Ističući da je Rusija i dalje odlučno protiv nezavisnosti Kosova, u obraćanju deputatima donjeg doma ruskog parlamenta, šef ruske diplomatije je upozorio Evropsku uniju da ne može "monopolizirati evropske poslove" i donositi odluke o pitanjima koja imaju principijelan značaj za evropsku sigurnost, ulogu UN-a i ulogu međunarodnog prava u savremenom svijetu.

"Evropa stoji pred ozbiljnom prijetnjom destabilizacije, koja se može raširiti na cio balkanski region, a u perspektivi i izvan njega", upozorio je Lavrov.

Prema njegovim riječima, situacija na teritoriji Srbije je nestabilna, uočava se nezadovoljstvo javnosti, što je "direktna posljedica neodgovorne i kratkovide politike, usmjerene na podršku jednostranom proglašenju nezavisnosti Pokrajine".

Priznanje nezavisnosti Kosova, rekao je Lavrov, suprotno je principu ravnopravnosti država, utvrđenom u Povelji UN-a, rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, dokumentima OSCE-a i Vijeća Evrope.

"Pokušaj da se situacija na Kosovu predstavi kao izuzetna i jedinstvena ne može da izdrži kritiku", naglasio je ruski ministar.

"Pokrovitelji kosovskih Albanaca sa Zapada tvrde da su oni samo realizirali svoje zakonito pravo na samoopredjeljenje. Međutim, prema Deklaraciji o principima međunarodnog prava UN-a, jedna teritorija dobija pravo na otcjepljenje i stvaranje nezavisne države samo ukoliko centralne vlasti grubo i sistematski krše prava naroda koji je naseljava", istakao je Lavrov.

"Iako je režim Slobodana Miloševića ugnjetavao kosovske Albance, sadašnja Srbija, demokratska Srbija, ne pruža povod da se sumnja u spremnost da osigura poštovanje prava manjina", istakao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je rekao da u tom smislu "nasilno otkidanje Kosova izgleda prije kao kaznena mjera od strane država koje pokušavaju da prisvoje sebi pravo da govore u ime cjelokupne međunarodne zajednice".

Takva sankcija je "tim više nezakonita jer su 1999. godine Srbi već bili kažnjeni faktičkim isključenjem iz ostvarivanja svojih suverenih prava u Pokrajini, a da se ne govori o NATO bombardiranju, desetinama hiljada kosovskih Srba koji su postali izbjeglice ili nestali na teritoriji Kosova", podsjetio je šef ruske diplomatije, prenio je Tanjug.

Zato, istakao je Lavrov, Rusija neće dozvoliti Kosovu da stupi u UN.

Ruski ministar je na sjednici, na kojoj je govorio o Kosovu i nepriznatim republikama na prostoru bivšeg Sovjetskog saveza, rekao da će Moskva "veoma pažljivo razmotriti pitanje priznanja nezavisnosti na teritoriji Zajednice nezavisnih država uz uzimanje u obzir kosovskog presedana".