Usred rata
119

Lavrov po Africi lobira za ruske interese, Egiptu zagarantovan izvoz žita

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pružio je čvrsta uvjerenja u vezi s isporukom ruskog žita Egiptu tokom posjete Kairu u nedjelju, usred neizvjesnosti oko sporazuma o obnavljanju ukrajinskog izvoza iz Crnog mora.

Egipat je jedan od najvećih svjetskih uvoznika pšenice i prošle godine je kupio oko 80 posto tog uvoza iz Rusije i Ukrajine. Ruska invazija na Ukrajinu 24. februara poremetila je isporuke i ubrzala rast globalnih cijena roba, što je Egiptu izazvalo finansijski šok.

U svom odgovoru na rat i blokade isporuke, Egipat je bio rastrgan između dugogodišnjih veza s Rusijom i bliskih odnosa sa zapadnim silama koje su sankcionirale i nastojale izolirati Moskvu.

Zapadne ambasade su lobirale u Egiptu i Arapskoj ligi uoči posjete Lavrova, koja je uključivala razgovore s predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem i predstavnicima Arapske lige.

"Ponovo smo potvrdili posvećenost ruskih izvoznika žitarica da ispune sve svoje obaveze", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare sa egipatskim kolegom Samehom Shoukryjem.

Posjeta Kairu bila je prva destinacija na turneji Lavrova po Africi koja će također uključivati ​​posjete Etiopiji, Ugandi i Demokratskoj Republici Kongo, navodi RT.