Regija
0

Lavrov: Isporuke oružja Kosovu su nelegitimne

FENA
Svaka isporuka oružja Kosovu je nelegitimna ako nije u okviru rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1244, rekao je sinoć ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za novinare u Tel Avivu.

Ta rezolucija predstavlja jedini legitimni okvir za rješavanje situacije na Kosovu, dodao je Lavrov, prenijela je agencija Itar-Tass.

"Njom nije dozvoljeno stvaranje oružanih snaga Kosova, kao ni bilo kakvo isporučivanje oružja, osim oružja koje je potrebno međunarodnim snagama koje su tamo raspoređene na osnovu mandata Vijeća sigurnosti UN-a", dodao je šef ruske diplomatije.

"Nema sumnje da ćemo analizirati ono što se trenutno događa na Kosovu, i želio bih da vjerujem da cilj tih isporuka oružja nije da prinude Srbe ili druge etničke manjine da ostanu unutar ilegalno proglašene države", rekao je Lavrov.

"Ne mislim da će to stvoriti dodatnu stabilnost na Balkanu pošto je vjerovatnije da će se dogoditi suprotno", naveo je Lavrov.

Rusija je ranije danas zatražila od generalnog sekretara NATO-a sazivanje hitne sjednice savjeta Rusija-NATO na kojoj bi se raspravljalo o planovima SAD-a za slanje oružja Kosovu, podsjetio je Itar-Tass.