Iz Prištine ide u Beograd
0

Lajčak: Razgovor sa Kurtijem nije bio lak, ali je bio vrlo otvoren

T. K.
Screenshot: KOHA
Screenshot: KOHA
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak, nakon što se sa predstavnicima SAD-a, Njemačke, Francuske i Italije sastao sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem izjavio je da sastanak nije bio lak, ali je bio vrlo otvoren.

Na sastanku sa kosovskim premijerom učestvovali su savjetnici njemačkog kancelara i francuskog predsjednika Jens Plotner i Emmanuel Bonne, savjetnik italijanskog premijera Francesco Maria Talò i zamjenik pomoćnika sekretara Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Gabriel Escobar.

Lajčak je u kratkoj izjavi medijima kazao da se razgovaralo o evropskom prijedlogu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, koji je već predstavljen na sastancima u septembru i decembru.

Istakao je da se očekivalo bolje razumijevanje ove ponude, te je izrazio nadu da će se doći do punog razumijevanja i korisnog potencijala ovog prijedloga.

"Više od dva sata smo proveli sa premijerom. Sastanak je bio dug, nije bio lak, ali je bio vrlo iskren i otvoren. Rano je za neke dramatične izjave jer smo, kao što znate, na sredini misije i nastavljamo za Beograd, tako da ne mogu nešto puno reći", kazao je Lajčak.

Delegacija specijalnih izaslanika i savjetnika iz Prištine odlazi u Beograd, gdje će danas poslije podne razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.