|

Lajčak predložen za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine?

Lajčak predložen za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine?
89
S
SRNA
23.2.2020. u 21:36
28
komentara
89

dijeljenja
Lajčak predložen za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine? Foto: N. G./Klix.ba
Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borell predložio je Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, saznaju "Nezavisne".
Isti izvor navodi da je Borell u petak uputio prijedlog ministrima vanjskih poslova EU, koji treba da donesu konačnu odluku o njegovom imenovanju.

Iako se smatra da sam čin predlaganja gotovo sigurno znači da će Lajčak, koji je bivši visoki predstavnik u BiH, dobiti ovu poziciju, postoji mogućnost i da ne bude postignut konsenzus s obzirom na to da nekoliko članica EU još ima određene rezerve.

Borel je ministrima EU naglasio da je potrebno odluku donijeti u što kraćem roku da bi Lajčak odmah mogao stupiti na dužnost.

Izvor "Nezavisnih" pojašnjava da postoji pritisak iz Washingtona da se sporazum između Beograda i Prištine potpiše na ljeto, te da bi Lajčak trebalo da odblokira završetak međunarodnog priznanja Kosova, ali i mogućnost zaštite prava Srba na sjeveru Kosova, s tim da se ne isključuje ni mogućnost davanja široke autonomije sjeveru.

Prema istom izvoru, EU se žuri da što prije imenuje svog izaslanika za dijalog, kako bi se uključila u proces koji je pokrenuo predsjednik SAD Donald Trump preko svog specijalnog izaslanika, ambasadora u Berlinu Richarda Grenella.

Iako još nisu jasni svi detalji, očekuje se i usaglašavanje američke vanjske politike na cijelom Balkanu u svjetlu rješavanja spora između Beograda i Prištine.
Prijavi grešku


Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...