Bivši visoki predstavnik
64

Lajčak govorio o dijalogu ne pominjući ko je izveo sinoćnji napad na Kosovu

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Posebni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije, i bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Miroslav Lajčak se oglasio nakon sinoćnjeg napada na kosovsku policiju.

Ne spominjući uopće činjenicu da su napad izvele terorističke grupe sa srpske strane, Lajčak je govorio o nužnosti preventivnog dijaloga.

"Ovakav kukavički čin nasilja duboko je uznemirujući i protivan je samim načelima mira i suradnje. Moje srce je uz žrtve, njihove porodice, prijatelje i kolege. Ovaj užasan napad dodatno naglašava potrebu za diplomatijom i preventivnim dijalogom, naglašenu prošle sedmice kada sam prisustvovao sastancima na visokoj razini Opće skupštine UN-a u New Yorku. Na marginama UN-a razgovarao sam s mnogim čelnicima i kolegama iz cijelog svijeta. Na ovaj ili onaj način svi smo naglašavali važnost dijaloga i saradnje”, napisao je Lajčak.

Dodao je da će se i narednim danima u potpunosti fokusirati na pronalaženje puta naprijed.

Premijer Kosova Albin Kurti je prošle sedmice optužio Lajčaka za pristranost, odnosno da djeluje u koordinaciji sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Kurti je, između ostalog, kazao da su se Lajčak i Vučić dogovorili da se temeljni sporazum o Kosovu, potpisan u Briselu provodi samo u nekim tačkama koje su u njihovom interesu.

Podsjetimo, u napadu Srba na policiju Kosova koji se sinoć dogodio na sjeveru ove zemlje ubijen je jedan kosovski policajac, dok su dvojica ranjena.

Pucnjava se dogodila u mjestu Banjska. Kosovska policija navodi da su njihovi pripadnici napadnuti nakon što su uočili blokadu ceste. U razmjeni vatre ubijena su tri napadača.