Slovenija
0

Lahovnik citirao moto Ćire Blaževića

FENA
Do glasovanja o novoj vladi u slovenskom parlamentu proći će najmanje mjesec dana, pregovori o njezinu sastavu tek su na početku, a već se postavlja pitanje po kakvim će kriterijima biti sastavljena.

"Koliko poznajem Pahora, on će se držati načela stručnosti i sposobnosti, a ne stranačke pripadnosti", rekao je u ponedjeljak u emisiji "Polemika" Slovenske televizije parlamentarni zastupnik stranke Zares i nekadašnji ministar gospodarstva Matej Lahovnik.

Njega se spominje kao mogućeg predsjednika parlamenta jer je Pahor odlučio da će to mjesto ponuditi nekoj od stranaka u svojoj budućoj koaliciji, dok očekuje da će njegovi kandidati imati najviše ministarskih mjesta u budućoj vladi.

"Ćiro Blažević je rekao da je dobru ekipu nemoguće sastaviti od slabih igrača", rekao je Lahovnik, želeći ilustrirati tezu da je važnija kvaliteta kandidata za ministarska mjesta od toga iz koje stranke dolaze, odnosno da za reprezentaciju igraju najspremniji nogometaši, makar ne dolazili iz najvećih klubova.

Da će nova vlada biti sastavljena od stručnjaka sa sposobnošću da odgovore na izazove koje donosi globalna kriza potvrdio je i Pahorov savjetnik Boris Lukšič kojega se spominje kao budućeg ministra školstva.

No, Pahorovi Socijalni demokrati (SD) po Lukšičevim riječima imaju polovicu ministarskih kandidata koji zapravo i nisu članovi stranke nego ugledni stručnjaci. Ministre uostalom treba potvrditi parlament kroz nešto više od mjesec dana, dodao je.

Koalicijske pregovore u ponedjeljak je zakomplicirao predsjednik umirovljeničke stranke DESUS Karl Erjavec koji je nakon sastanka s Pahorom rekao da bi broj ministarstava koje dobiju stranke u koaliciji trebao biti ovisan o snazi stranke u parlamentu. Uz to, Erjavec kao uvjet za suradnju s Pahorom postavlja svoj ostanak na mjestu ministra obrane, što je pozicija koju je imao u vladi premijera u odlasku Janeza Janše.