Regija
52

Kvalitet života: Najgore Makedonija i Albanija, BiH na "srednjem kursu"

Klix.ba
Web stranica Numbeo, koristeći podatke sakupljene putem online anketa, načinila je političku mapu svijeta koja oslikava kvalitet života u pojedinim državama.

Numbeo je najpoznatija agencija koja se bavi sakupljanjem informacija direktno od građana analiziranih gradova i zemalja. U obzir su uzeti parametri poput zdravstvene zaštite, sigurnosti, cijena, kupovne moći, javnog saobraćaja i zagađenja okoline.

Prvo mjesto zauzima Švicarska, dok za njom ide Danska isključivo zbog manje kupovne moći njenih građana. Kao po običaju u Evropi slijede Njemačka, Finska, Švedska i Norveška. U Aziji najviši nivo života uživaju Saudijska Arabija i Oman, dok su predstavnici drugih krajeva planete svakako visoko pozicionirane Sjedinjene Američke Države i Australija.

Što se tiče našeg regiona, Bosna i Hercegovina se nalazi na "srednjem kursu" sa indeksom kvaliteta života od 101. Srbija, Makedonija i Albanija su na samom dnu sa svojih 77, 44 i 47 bodova.

Crna Gora kotira nešto bolje sa svojim indeksom od 89, dok Hrvatska i Slovenija prednjače sa 137 odnosno 167 bodova po indeksu kvaliteta života.

Najniže mjesto na Starom kontinentu zauzima ratom pogođena Ukrajina. Na samom svjetskom dnu nalaze se zemlje poput Sirije, Nepala, Egipta, Bangladeša i Kenije.