Hrvatska
0

Kutle osuđen na tri godine zatvora

FENA
Foto: Nacional.hr
Foto: Nacional.hr
Miroslav Kutle danas je na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu zbog malverzacija u tvrtci "Gradski podrum" nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora.

Premda je nekada najpoznatiji hrvatski tajkun noćas uhapšen pri bijegu u BiH Kutle zbog današnje presude ne može biti ostavljen u pritvoru pa je najvjerovatnije da je u policiji zadržan zbog nekog drugog slučaja.

Zakon, naime, pritvor predviđa za presude veće od pet godina ili kada ga zatraži sud, što se u Kutlinom slučaju nije dogodilo.

Zbog nepravilnosti u privatizaciji "Gradskog podruma" danas su osuđeni i Kutlini suoptuženici.

Od Kutline tvrtke Globus grupe oduzet će se nezakonito stečena korist od 1,2 miliona kuna, za koliko je oštećen "Gradski podrum", a svi optuženici morat će podijeliti više od 100.000 kuna naknade za sudske vještake te platiti sudske troškove od po pet hiljada kuna.

Obrazlažući presudu sutkinja Rahela Sakač ustvrdila je da je pretvorba "Gradskog podruma" bila nezakonita jer je Kutlina "Globus grupa" do dionica te tvrtke došla temeljem fiktivne dokumentacije o navodnim potraživanjima.

Nepostojeća potraživanja naknadno su pretvorena u dionice, čime je zloupotrijebljen tadašnji model privatizacije, kazala je sutkinja.

Kutlini branitelji kazali su da su neugodno iznenađeni današnjoj presudom, jer su očekivali oslobođenje te su najavili žalbu.

Žalbu su najavili i predstavnici tužiteljstva koji, za razliku od obrane, trogodišnju zatvorsku kaznu smatraju preblagom.

Kutlini odvjetnici nisu željeli komentirati njegovo noćašnje hapšenje, dodajući kako o tom slučaju ne znaju ništa.