Regija
9

Kusturica o Andrićgradu: Ni Hitler niti bilo koji Izetbegović neće moći da ga odnesu

Tanjug
Foto D. Dozet/Novosti.rs
Foto D. Dozet/Novosti.rs
Filmski reditelj Emir Kusturica rekao je danas da su Srbi ponosni na svoju historiju, da su 1912. godine imali svoju državu, izbore, Ustav, premijera, a da je BiH u vrijeme atentata na austrougarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda bila posljednja kolonija.

"Taj pucanj je bio početak oslobađanja od kmetstva i ropstva", rekao je Kusturica na konferenciji za novinare posvećenoj obilježavanju stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata.

"Atentat na Kennedyja naziva se 'atentat na Kennedyja', a ovo - sarajevski. Nikada mi to neće biti jasno", kazao je Kusturica.

"Ponosni smo na svoju historiju, imali smo državu 1912. godine....A danas u BiH želimo da postignemo onaj minimum da je Gavrilo Princip neko oko koga možemo da se dogovorimo", rekao je Kusturica i dodao da je pjevač Safet Isović nekada o Principu pjevao kao o junaku "a danas ga pod pritiskom tretiraju kao teroristu".

Kako je naveo Kusturica, centralna tačka Andrić grada biće ogroman mozaik mural "koji ni Hitler, niti bilo koji Izetbegović koji bude u budućnosti neće moći da odnese".