{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kurz: Situacija je dramatična, EU mora pružiti pomoć Makedoniji

F
24.8.2015. u 16:32
13
27
Kurz: Situacija je dramatična, EU mora pružiti pomoć Makedoniji
13
Situacija u Makedoniji je dramatična. Zemlja je ostavljena da se sama nosi sa prilivom migranata, stoga EU mora učiniti sve kako bi se pomoglo Makedoniji, izjavio je austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz u ponedjeljak tokom posjete izbjegličkom logoru u Đevđeliji zajedno sa makedonskim ministrom unutrašnjih poslova Mitkom Čavkovim, javlja Makedonska informativna agencija (MIA).
Foto: EPA
Foto: EPA


"Potrebno je osigurati zajednički pristup i više ne smijemo dozvoliti prelazak neregistriranim migrantima iz Grčke u Makedoniju. Evropska unija u krajnjem slučaju mora sagledati kompletnu rutu kojom se izbjeglice kreću, a Makedonija je dio nje, a ne samo rješavati problem u Italiji. Dugoročno rješenje problema je moguće samo ako zemlje pogođene izbjegličkom krizom uspiju postići dogovor. Ipak, Austrija će pomoći Makedoniji i sarađivati s makedonskom vladom", rekao je Kurz.

"Dolazak više od 8.000 izbjeglica zabilježen je u Đevđeliji u subotu, što čini jednu trećinu ukupnog stanovništva tog grada u južnoj Makedoniji", naglasio je ministar Čavkov.

Foto: EPA
Foto: EPA


"Uspješno smo se nosili sa prilivom migranata i angažirali smo oko 800 pripadnika policije i vojske, no očekuje se dolazak u još većem broju i to svakim danom pošto migranti hrle ka Makedoniji iz Grčke, a mnogi od njih su neprijavljeni. Naš glavni cilj je osigurati humaniji tretman za migrante i njihovu zaštitu dok prolaze kroz Makedoniju. Sa sigurnosne tačke gledišta, mi smo uspjeli da ih zaštitimo od organiziranih grupa i kriminalnih bandi koje ih ilegalno prevoze u Srbiju", objasnio je Čavkov.

Procjenjuje se, rekao je, da će se priliv migranata nastaviti.

Foto: EPA
Foto: EPA


Makedonski ministar unutrašnjih poslova Čavkov dodao je da njegova zemlja očekuje konkretnu pomoć od EU u rješavanju migrantske krize.

U izbjegličkom kampu u blizini granice s Grčkom, ministri Kurz i Čavkov razgovarali su s migrantima, dužnosnicima UNHCR i predstavnicima nevladinih organizacija koje se trude ublažiti nastalu krizu.

Tokom posjete Đevđeliji, dvojica ministara također su posjetili transportni centar i granično područje između Grčke i Makedonije, jer su to dvije lokacije u tom mjestu gdje se migranti okupljaju po ulasku u Makedoniju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: