Protiv rješenja
46

Kurti: Zajednica srpskih opština bila bi smrtonosni udarac za Ustav Kosova

T. K.
Premijer Kosova Albin Kurti (Foto: EPA-EFE)
Premijer Kosova Albin Kurti (Foto: EPA-EFE)
Premijer Kosova Albin Kurti poručio je da bi Zajednica srpskih opština (ZSO) bila smrtonosan udarac za Ustav Kosova te da nije saglasan sa ovakvim rješenjem.

Premijer Kurti je naglasio da nije slučajno što je Ustavni sud utvrdio da su neki članovi Statuta ZSO u suprotnosti sa Ustavom.

"Udruživanje opština sa srpskom većinom (tzv. Srpska zajednica) bila bi smrtonosni udarac za naš Ustav. Stoga nije slučajno što je naš Ustavni sud utvrdio da su 23 člana njegovog predloženog Statuta u suprotnosti sa našim Ustavom", rekao je Kurti tokom učešća na mirovnoj konferenciji.

Govoreći o predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Kurti je rekao da "njegova vlada sprovodi administrativno etničko čišćenje opština sa albanskom većinom u Srbiji, brišući adrese stanovanja lokalnih Albanaca iz opštinskih registara".

Dodao je i da Vučić nastoji da unutar Kosova instalira etnokratski pravno-politički entitet, kako bi Kosovo učinio nefunkcionalnim.

"On ne vjeruje u ideju liberalno-demokratskog građanstva. To je razlog zašto u isto vrijeme želi instaliranje i kontrolu takvog entiteta na Kosovu", zaključio je.