Slučaj iz 1998.
89

Kurti podsjetio Vučića na njegovu mračnu prošlost: "Jednom ministar, zauvijek ministar informisanja"

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijer Kosova Albin Kurti podsjetio je da se danas navršava 25 godina od kada je Aleksandar Vučić podnio tužbu protiv urednika kosovskog časopisa "Kombi" Haqifa Mulliqija i izdavača Hakija Mulliqija.

Kurti je u tekstu naveo da je Vučić u to vrijeme bio Miloševićev ministar informisanja.

"12. marta 1999. Miloševićev ministar informiranja Aleksandar Vučić tužio je časopis 'Kombi' i odgovornog urednika Haqifa Mulliqija i izdavača Hakija Mulliqija zbog kršenja njegovog diskriminatorskog Zakona o javnom informiranju. A ovaj zakon je nalagao sudsku raspravu u roku od 24 sata, zaključenje predmeta u roku od 24 sata, a često je završavao i oduzimanjem imovine", podsjetio je Kurti.

Između ostalog, premijer Kosova je podsjetio na Vučićevu izjavu od 29. decembra 1998. godine u kojoj je stajalo: "Albanci će promijeniti uređivačku politiku, ali to još ne znaju".

"Njegova tužba protiv braće Haqifa i Hakija Mulliqija bila je formalizacija njegove javne prijetnje Albancima. Sloboda govora i glas Albanaca za slobodu bili su zabranjeni, represija koja se provodila godinama i desetljećima kulminirala je genocidom i etničkim čišćenjem tokom 1998.-99. Slobodno i pošteno informiranje tih je godina za tadašnjeg ministra informiranja Vučića bilo zločin. Istina o srpskim zločinima na Kosovu nastavila se negirati sljedeća dva i pol desetljeća. Kao predsjednik Srbije, Vučić je 5. decembra 2019. javno negirao zločine i masakre nad Albancima, nazvavši masakr u Račku izmišljotinom", napisao je Kurti.

Dodao je da sada kao predsjednik, da Vučić nastavlja s kontrolom nad medijima.

"Miloševićev ministar, sada predsjednik, nastavlja sa strogom kontrolom medija i zabranom svakog slobodnog glasa u Srbiji. Možda da kažem jednom ministar informisanja, zauvijek ministar informisanja", zaključio je Kurti.